TAJVAN ZAPRETIO KINEZIMA: Uđete li u naš vazdušni prostor...

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2022, 15:03

TAJVAN ZAPRETIO KINEZIMA: Uđete li u naš vazdušni prostor...

Tajvan će tretirati kineske vojne letove u svom vazdušnom prostoru kao napad, rekao je tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng, prenosi CNN.

Kuo-čeng nije precizirao kako će Tajpej reagovati ako avion Narodnooslobodilačke armije probije teritorijalnu granicu, definisanu kao 12 nautičkih milja (22,2 kilometra) od obale ostrva.

- Ranije smo govorili da nećemo da udarimo prvi, što je značilo da nećemo ispaliti prvi hitac bez da (Kina) prvo ispali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << artiljerijske granate ili projektile. Međutim, sada se definicija očigledno promenila, pošto je Kina koristila sredstva kao što su bespilotne letelice. Zbog toga smo se prilagodili i posmatraćemo svaki ulazak vazdušnih entiteta (u teritorijalni vazdušni prostor Tajvana) kao napad - rekao je Čiu.

The flying of Chinese #PLA fighter jets into Taiwan's airspace will be regarded as a "first strike" against the nation, Minister of National Defense Chiu Kuo-cheng (邱國正) said, noting that the definition of invasion is not limited to artillery attacks.https://t.co/Pw6n6E5RtT

— Focus Taiwan (CNA English News) (@Focus_Taiwan) October 5, 2022

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven rekla je da će vojska ostrva preduzeti "neophodne i snažne kontramere po potrebi" protiv, kako je ona nazvala, kineske taktike ratovanja u sivoj zoni, uključujući "uznemiravanje dronovima".

- Nećemo dati Kini izgovor za stvaranje sukoba. Nećemo izazivati sporove i bićemo uzdržani, ali to ne znači da nećemo delovati - rekla je Ing-ven.

Kineski lider Si Đinping rekao je da je "ponovno ujedinjenje" Kine i Tajvana neizbežno i nije isključio upotrebu sile.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.