TAJNA JOVANKINOG ORMANA! Stručnjaci ostali šokirani - na svakoj haljini nedostaje ista stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2021, 15:29

TAJNA JOVANKINOG ORMANA! Stručnjaci ostali šokirani - na svakoj haljini nedostaje ista stvar

Kako je Todorović naveo, priča o spavaćici, otetim i izgubljenim haljinama nije tačna.

Godinama je modni svet prve dame Jovanke Broz bio skriven od javnosti, a posle gotovo 70 godina je pred publikom zahvaljujući Etnografskom muzeju u Beogradu i porodici Aleksić. Pitanje koje je zaintrigiralo stručnjake iz sveta mode i dizajna jeste zbog čega su sve etikete na komadima isečene?

- Ono što je prvi i osnovni utisak jeste ime izložbe "Jovanka u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << boji", jer po prvi put vidimo Jovanu Broz u boji. Drugi je glamur koji nema nikakvu vezu sa ideologijom i politikom zemlje u to vreme - istako je Igor Todorović, modni kreator.

- Upoznali smo je jako dobro svi mi koji smo imali priliku da radimo na njenom garderoberu koji je izašao pred oči javnosti. Postojala je priča da je ona otišla u spavaćici i da nema tih haljina. Ispostavilo se da ima preko 600 haljina. Izložba koja je trenutno aktuelna broji tek 18 komada, koji predstavljaju istorijski presek njenog delovanja i uloge prve dame - objasnio je Todorović.

Ostalo je da se utvrdi tačno poreklo odevnih komada.

- Tu su i poznata svetska imena, ali sušina jedne dalje istraživačke aktivnosti jeste da ustanovimo koje haljine pripadaju tim kućama, jer su sve etikete isečene iz nekog posebnog razloga. Sve haljine koje su danas dostupne i mogu da budu predmet istraživanja, nije moguće na prvu loptu ustanoviti odakle potiču - ispričao je Todorović.

Čitav opus koji je izašao pred oči javnosti je zanimljiv kustosima i muzejima koji će ekspertizom doći do tačnih podataka. Tu su i modni dizajneri koji mogu da vide konstrukcijska rešenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.