TADIĆ: PRETNJE NE REŠAVAJU SPOR

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: PRETNJE NE REŠAVAJU SPOR

Odluke u BiH ne mogu se donositi na štetu jednog konstitutivnog naroda

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je juče visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da još jednom preispita svoje najnovije mere, jer za njih ne postoji saglasnost državnih organa Republike Srpske.

„Glas Republike Srpske mora da se poštuje i uvaži jer Dejtonski sporazum obavezuje da promena bilo kog principa mora biti potvrđena konsenzusom sva tri konstitutivna naroda (u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << BiH)“, navodi se u izjavi Tadića za medije.

On je istakao da je Srbija, kao potpisnica mirovnog sporazuma u Dejtonu, privržena tom principu i da se zalaže za mir i stabilnost u čitavom regionu.

„Poštujemo teritorijalnu celovitost svake zemlje i u tom smislu nedvosmisleno i BiH. Njeno ustavno uređenje je zasnovano na principima sporazuma iz Dejtona. Odluke se ne mogu donositi na štetu jednog konstitutivnog naroda“, naveo je Tadić.

Predsednik Srbije pozvao je Lajčaka da postigne kompromis s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ali i da reaguje na neprimerene poruke koje pojedini funkcioneri BiH upućuju zvaničnicima Srbije.

Tadić je naveo da neprimerene i diplomatske izjave koje sadrže pretnje nisu rešenje za novonastali spor i pozvao i međunarodnu zajednicu i bosanske zvaničnike na smirivanje strasti i poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji je doneo mir BiH.[ antrfile ]

JOČIĆ: LAJČAK IZAZVAO KRIZU

BEOGRAD - Srpski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da Vlada Srbije snažno podržava premijera Republike Srpske Milorada Dodika u nastojanjima da obezbedi funkcionisanje i status tog entiteta BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Lajčakove mere su već izazvale veliku krizu i one moraju odmah biti povučene. Treba naglasiti da svu odgovornost za eventualno pogoršanje odnosa u Bosni i Hercegovini snosi Lajčak, zbog svog pokušaja da nametne rešenje i ukine Republiku Srpsku“, naveo je Jočić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.