SzS: Zahtev EBRD da se povuče iz projekta spalionice u Vinči

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2020, 14:19

SzS: Zahtev EBRD da se povuče iz projekta spalionice u Vinči

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) danas su se zvanično obratili predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predsedniku EBRD-a Sumu Čakrabartiju sa zahtevom da se povuku iz projekta beogradske spalionice u Vinči koju finansiraju sa 128 miliona evra kredita.

Kako je rekao jedan od lidera SzS, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, zahtev su podneli zato što je to najveća pljačka Beograda koja će budžet i Beograđane koštati preko milijardu evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Obavestili smo ga da ćemo podneti krivične prijave protiv svih koji su potpisali taj ugovor", naveo je Đilas na konferenciji za novinare održanoj kod sedišta EBRD u Beogradu.

On je rekao da je jedna od njegovih prvih odluka kada je postao gradonačelnik bila da se raskine ugovor sa kompanijom AFC, kompanijom Svetske banke, zaduženom da kaže kako je najbolje da tretiraju otpad u Beogradu.

"Za ugovor od 800.000 dolara su nam dali papir i rekli da treba da se da koncesija. Rekli smo im da to vredi osam dolara, a ne 800.000 i da ne želimo to da radimo. Rekli smo da ćemo sami razviti projekat spalionice", kazao je.

To su, kako je rekao, i uradili. Po tom projektu je spalionica onog otpada koji ne može da se razgradi trebalo da košta 179 miliona evra.

Plan je bio da se obrate EBRD-u i da od njih uzmu kredit i da ga vrate za 25 godina, da Beograđane ceo projekat košta 200 miliona evra.

"I da struja koja se pri tome proizvodi pripadne gradu Beogradu. Ova vlast je poništila taj projekat, našla strane kompanije koje su formirale konzorcijum i izašle sa svojom cenom spalionice od 290 miliona evra i onda se obratile EBRD-u da dobiju kredit", objasnio je.

Grad Beograd će ovom konzorcijumu sledećih 30 godina plaćati 38 miliona evra godišnje ili ukupno milijardu i 148 miliona evra.

"Uz sve to struja koja se proizvodi pripada njima, a grad Beograd je sledećih 12 godina kupuje po specijalnim cenama mnogo višim od tržišnih. Što znači da će Beograd u sledećih 30 godina platiti milijardu evra više nego što bi bila cena da smo sami to radili", rekao je Đilas.

Isti dopis, koji su poslali EBRD, poslaće Razvojnoj banci Austrije, koja je sufinansijer i AFC-u odnosno Svetskoj banci.

Šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao je da je vlast uoči beogradskih izbora 2018. potpisala najštetniji ugovor u istoriji Beograda.

"To znači da će u narednih 30 godina, a minimum do 2046. godine svaki gradonačelnik u Beogradu da se budi 1. januara kada kreće novi budžet, sa brigom da li ima rezervisano preko 38 miliona evra samo za stranog koncesionara", rekao je Jovanović.

U narednih 30 godina, dodao je, mi nećemo znati kako će se sve trošiti ovih naših milijardu 150 miliona evra.

"Zato što u ugovoru kaže da će se koncesionar truditi da nema korupcije bez ikakve obaveze poštovanja međunarodnih standarda i tendera", naveo je.

Istakao je da je koncesionar odredio plate u budućoj spalionici tako što će rukovodiocu spalionice iz budžeta grada Beograda platiti otprilike 254 evra po satu - kolika je minimalna mesečna plata u Srbiji.

"I svi rukovodioci te spalionice će od naših para u narednih 30 godina dobijati mesečne plate u neto obračunu preko 20.000 evra. A daktilografi, sekretarice i domari, kako piše u ugovoru, imaće neto mesečne plate plate preko 2.000 evra", rekao je Jovanović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Zahtev EBRD da se povuče iz projekta spalionice u Vinči jer je to najveća pljačka Beograda

Izvor: Beta Video, 12.Jun.2020

BEOGRAD - Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) danas su se zvanično obratili predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predsedniku EBRD-a Sumu Čakrabartiju sa zahtevom da se povuku iz projekta beogradske spalionice u Vinči koju finansiraju sa 128 miliona evra kredita. Kako je rekao...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.