Izvor: Nezavisne Novine, 05.Apr.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedočili o ubistvima roditelja i rođaka u Trnovu

SARAJEVO - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje za zločine nad srpskim civilima u Trnovu, tokom kojeg su svjedoci Tužilaštva BiH ispričali kako su saznali za ubistva roditelja i rođaka koja su počinjena u ljeto 1992. godine.

Za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Optužnica ih teretu za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na području Trnova, javlja Birn.

Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga.

Svjedok Ratko Popović, koji je živio u trnovskom selu Kiselice do jula 1992. godine, ispričao je da su njegovi roditelji Marko i Radojka Popović ostali u kući i da o njima nije ništa znao do oktobra 1992. godine, kada je njegov otac razmijenjen.

On je naveo da mu je otac kasnije rekao da su se i oni odlučili na odlazak iz sela, te da su krenuli ka Podstijeni, gdje je na njih pucano.

"Vojska je pretresala teren. Majka je pogođena u nasumičnoj pucnjavi. Otac je zarobljen. Neki vojnici su mu pomogli da sahrani majku i odveli su ga u policijsku stanicu. Odatle je razmijenjen nakon 15 dana. Otac mi je ispričao da je znao neke od vojnika, ali ja ne znam njihova imena", istakao je Popović.

On je naveo da je tijelo majke ekshumirano 1993. godine i sahranjeno u grobnici u Trnovu.

Svjedok Milenko Arsenijević je u trnovsko selo Tošići, gdje mu je živio otac Neđo, sa porodicom iz Sarajeva stigao u aprilu 1992. godine.

Prema njegovim riječima, u selu su mještani držali straže do 30. jula 1992. godine, kada je takozvana Armija BiH napala selo.

"Imam saznanja da je selo napalo i 300 Tuđmanovih specijalaca", rekao je Arsenijević.

On je dodao da njegov otac nije želio da ode iz sela, kao ni Pajo Trgovčević, zatim Jovo Trgovčević koji je ubijen u krevetu, Vojo Vlaški koji još nije nađen, Staka Popović i drugi.

"Ja sam sa izbjeglicama otišao u Kalinovik. Tu mi je rečeno da je otac ubijen 200 metara od kuće, pred vikendicom Milana Vlaškog. Tijelo smo našli godinu dana kasnije", rekao je Arsenijević.

On je dodao da je njegov komšija Pera Grga znao ko mu je ubio oca, ali da mu to nije smio reći.

Arsenijević je naveo da je njegov brat Grujo Arsenijević, koji živi u Dubrovniku, imao neka saznanja o smrti oca.

"Snaha je gledala hrvatsku televiziju i vidjela snimak zavezanih ljudi koje vode preko mostića ka toj vikendici. Među njima je prepoznala oca. Ruke su mu bile svezane iza leđa", ispričao je Arsenijević.

Svjedok Radenko Golijanin je u trnovskom selu Tošići imao baku Ilinku i ujake Dušana i Momira Trgovčevića.

Baka mu je, kako je naveo, ispričala da ju je ujna, nakon napada snaga takozvane Armije BiH na selo, u kolicima povela ka Rogoju, a kada su stigli do sela Širokari, u dvije vikendice su zatekli šest žena i starijeg muškarca.

Baka i ujna su prešle u drugu vikendicu i to ih je spasilo jer su ostali pobijeni.

"Baku su pronašli vojnici i odveli je u obdanište. Tu je zatekla dvije rodice. Svi su nakon mjesec dana razmijenjeni", rekao je Golijanin.

On je ispričao i da mu je baka ispričala o smrti rođaka Pavla i Jove Trgovčevića koji su bili jedva pokretni.

"Pavle je ubijen na putu, 600 metara od svoje kuće u selu Popovići, dok je Jovo, teški invalid, ubijen u svojoj kući", istakao je Golijanin.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo suđenje za zločine u Doboju i Tesliću

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Apr.2016

SARAJEVO-Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH počelo suđenje Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, optuženim za zločine protiv čovječnosti...Optužnica ih tereti da su od početka maja 1992. do kraja 1993. godine,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.