Izvor: Politika, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svirka za sve generacije

Osmi muzički festival "Egzit" biće svečano otvoren u četvrtak u Novom Sadu. Petrovaradinska tvrđava će, kao i prethodnih godina, bar do nedelje uveče ponovo biti muzički centar ovog dela Evrope.
Tokom četiri dana festivala publika će biti u prilici da uživa u svirci Roberta Planta, "Bisti Bojsa", Lorin Hil, Snupa Doga, "Vu teng klana", "Prodidžija" i još oko stotinak izvođača.

Programski menadžer Glavne bine Dragan Ambrozić kaže da su ove godine organizatori želeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da program festivala u žanrovskom smislu bude drugačiji u odnosu na njegova prethodna izdanja.


– "Egzit" bi kao i svih godina do sada trebalo da pruži presek i uvid u nove stvari koje se događaju u svetskoj muzici. Ne želimo da "Egzit" uđe u kliše i da se svaki put odvija prema sličnom programskom obrascu.

Dragan Ambrozić kaže i da je jedna od osnovnih ideja organizatora da na "Egzit" dođu ona imena sa svetske scene koje naša publika nije imala prilike da vidi i čuje.

– Festival bi trebalo da obrazuje nove generacije poklonika pop i rok muzike. Prema podacima koje imamo o broju prodatih karata, vidi se da interesovanje za "Egzit" nije opalo. To znači da je festival postao prepoznatljiv i da "živi" nezavisno od toga koji će izvođači nastupati – smatra Ambrozić.

Koliko je "Egzit" postao značajan govori i podatak da je samo u Velikoj Britaniji prodato oko 10.000 kompleta karata za sva četiri dana festivala, što je duplo više nego prošle godine. Organizatori kažu da bi u Velikoj Britaniji otišlo i više ulaznica da nije bila obustavljena prodaja zbog ograničenog kapaciteta prevoza i smeštaja.

Primera radi, u "Egzitovom" kampu odavno su rezervisana sva mesta, slobodnu sobu u hotelu je već nedeljama nemoguće naći, a jedino se još može naći neki krevet u privatnom smeštaju.

Osim Britanaca, organizatori najavljuju da će ove godine prvi put u nešto većem broju doći i gosti iz Nemačke, Holandije i Australije. Iz zemalja okruženja najviše posetilaca očekuje se iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Makedonije. U tim zemljama prodaja karata je povećana za jednu trećinu u odnosu na prošlu godinu, pa kada se sve sabere očekuje se da na "Egzit" iz inostranstva dođe oko 15.000 ljudi.

Gotovo na samom početku organizatori su festival proklamovali pod idejom "Država Egzit". Ta "država" odavno ima svoj pasoš, a od četvrtka će imati i valutu – token. I jedno i drugo važe samo na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ovogodišnji festival otvoriće svojim nastupom nekadašnji pevač legendarnog rok sastava "Led cepelin" Robert Plant. Sa čuvenim muzičarem na sceni će se pojaviti i "Strange Sensation" i oni će izvesti, osim Plantovih solo pesama, i numere "Cepelina" u novim aranžmanima. Posle Roberta Planta na glavnoj bini će se pojaviti britanski elektro – pank pioniri grupa "Prodidži". Engleska trojka, koja trenutno priprema peti studijski album, publici na Petrovaradinu će, osim dobro poznatih numera, predstaviti i neke nove pesme. Posle "Prodidžija" posetioce će zabavljati britanski duo "Gruv armada". Oni imaju novi album "Soundboy Rock" koji se odlično kotira na top listama.

Najveće zvezde drugog dana festivala biće kultni njujorški hiphop trio "Bisti bojs". Nastali su još davne 1979. godine i oni koji su imali priliku da ih gledaju uživo, kažu da su njihovi nastupi spektakularni. "Bisti bojs" su upravo objavili novi album "The Mix-up", tako da će publika na Petrovaradinu imati čast da među prvima čuje te pesme.

U subotu uveče na glavnoj bini će se pojaviti američka pevačica Lorin Hil. Ona se prošle godine, posle dugog odsustva, vratila na muzičku scenu. Početkom marta sa starim drugarima iz "Fjudžisa" ušla je u studio da bi snimili povratnički album.

Posle Hilove na scenu će stupiti jedan od najvećih hiphopera današnjice Snup Dog. Popularni reper poznat po velikim hitovima, ali i problemima sa zakonom, nedavno je objavio novi singl "Boss' Life". Snup, koji već sprema novi album "Ego Trippin′", uskoro će se pojaviti i na velikom platnu.

Udarno veče "Egzita" obeležiće i nastup engleskog sastava "Bejsment džeks" koji će nastupiti u pratnji devet muzičara. Dens sastav će predstaviti publici na Petrovaradinu poslednji album "Crazy Itch Radio"..

Festival će zatvoriti "Audio bulis", kao i jedan od najuticajnijih američkih hiphop sastava "Vu tang klan" koji će na "Egzitu" nastupiti u originalnoj postavi.

Na petnaestak bina duž Petrovaradinske tvrđave publici će se tokom četiri dana predstaviti više od stotinu izvođača. Osim glavne bine, najpopularnija na tvrđavi je, po pravilu, Dens arena. Tu će se pojaviti najznačajniji di-džejevi, kao što su Deni Tenalja, Rodžer Sančez, Riči Hotin, Erik Pric, Marko Nastić... Fjužn scena će, uglavnom, biti rezervisana za domaće izvođače pa će tu, između ostalog, svirati "Beogradski sindikat", "Negativ", "Deca loših muzičara", "Ritam nereda", "Obojeni program", "Dža ili bu", kao i muzičari iz bivših jugoslovenskih republika, poput Eda Maajke, "KUD Idijota", "Hladnog piva"...

Jelena Koprivica
Vladimir Đurđić

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.