Svinjsko meso skuplje i do 15 odsto

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinjsko meso skuplje i do 15 odsto

Dok otkupna cena tovljenika konstano varira, i poslednjih dana je u padu, cena svežeg mesa u prodavnicma je u porastu. U proseku, svinjetina je poskupela za 10 do15%.
Svinjski but je skuplji za oko pedeset dinara po kilogramu i u većini šabačkih mesara je sada 500 dinara. I u velikim marketima poskupele su sve vrste svinjskog mesa.

Povećana je cena svežeg mesa, ali ne i tovljenika u otkupu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tvrde stočari, koji su, kažu, navikli na nestablino tržište, i gubitke u proizvodnji.
"Cena svinja ide gore-dole, kao otkucaji srca, 20-30 dinara gore-dole ide, to je nešto. Na tržištu se čuda dešavaju", kaže Željko Milutinović, stočar iz Drenovca.
"Trgovci dižu cenu u prodavnicama, seljak od toga ništa ne dobija, i posle toga trgovci ne vraćaju cenu, tako da trpi potrošač, ona sitan i radnik trpi te udare, i stvara se pogrešna slika, da je seljaku dobro, da je seljak zaradio, nažalost, seljak sve manje zaradjuje, a sve više gubi", objašnjava Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu Šapca.
Zbog pojave svinjske kuge u Kini, povećana je cena svinjetine u Evropi, to je uticalo i na poskupljenje u Srbiji.
"Cena se ne formira u Srbiji, cena se formira na berzi koja je svakog četvrtka u Nemačkoj. Mi apsolutno nemamo nikakav uticaj, ni klaničari, ni trgovci, ni odgajivači. To je berzanska roba kao što je kukuruz i pšenica", kaže Ivan Mihailović, mesar.

Prosečan stanovnik Srbije, godišnje pojede oko 35 kilograma svinjskog mesa. Zbog porasta cene prasadi u Evropi, u narednom periodu očekuju se nova poskupljenja svinjetine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.