Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svim borcima VRS uvećana penzijska osnovica

BANJALUKA - Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je juče usvojila Vlada RS biće omogućene i pojedinačne uplate za dokup radnog staža doprinosa koji su istekli 31. decembra prošle godine, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić.

Ovim predlogom utvrđen je i garantovani penzijski osnov za sve učesnike rata jer su do sada pravo na uvećanu penzijsku osnovu za 30 odsto imali samo oni pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su u Vojsku RS stupili 25. maja 1992. i u njoj ostali do 15. decembra 1995. godine.

- Ukoliko je pripadnik VRS imao samo jedan dan prekida, nije mogao da koristi pravo na uvećanu penzijsku osnovicu. To pravo će od sada biti po kategorijama, a izmenama zakona su obuhvaćeni i učesnici narodnooslobodilačkog rata i nosioci partizanskih spomenica - naveo je Tomić.

Izmenama Zakona o PIO, invalidima je zbog oštećenja vraćeno pravo na novčanu naknadu koje im je uskraćeno 2001. godine, a uvedena je i kao trajna mogućnost dokupa staža do tri godine.

Vlada RS juče je usvojila i Predlog zakona o penzijskom rezervnom fondu RS koji uređuje upravljanje imovinom Fonda PIO RS stečenoj u privatizaciji.

- Ovaj zakon predviđa da se imovinom Fonda PIO upravlja na savremen način kroz osnivanje zatvorenog investicionog fonda kojim će upravljati društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom - rekla je pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić.

Vlada je odobrila Ministarstvu pravde RS pravo raspolaganja nad nekadašnjim vojnim objektom Patkovača, za potrebe Okružnog zatvora u Bijeljini.

Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS proširen je operativni budžet u okviru zakonskog budžeta RS za ovu godinu za 15 miliona KM. Novac je namenjen za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.