Svih 30 aktivista Grinpisa optuženo za pirateriju

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svih 30 aktivista Grinpisa optuženo za pirateriju

Ruske vlasti podigle su danas optužnice protiv svih 30 članova posade broda organizacije "Grinpis" za pirateriju zbog njihovog protesta na ruskoj naftnoj platformi u Arktiku.

Istražno odeljenje suda u Murmansku navelo je da je danas podnelo optužnice protiv 16 preostalih članova posade, dok je prvih 14 aktivista optuženo za pirateriju juče.

Prema ruskim zakonima, za pirateriju je predviđena kazna zatvora do 15 godina zatvora i novčana kazna do 500.000 rubalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (oko 10.000 evra).

Aktivisti Grinpisa pokušali su 18. septembra u Pečorskom moru da se popnu na naftnu platformu Prirazlomna u znak protesta zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Narednog dana, ruske specijalne snage uhapsile su svih 30 ljudi s broda "Arktik sanrajz" (Arctic sunrise) među kojima su i dva novinara, i prebacile ih u zatvor u Murmansku i okolnim gradovima.

Među uhapšenima su državljani Brazila, Velike Britanije, Finske, Ukrajine, Holandije, Rusije, saopštio je pravnik ruskog odeljenja Grinpisa Mihail Krejndlin.

Grinpis tvrdi da su aktivisti te organizacije sprovodili mirnu akciju protesta protiv eksploatacije nafte na Arktiku, rekao je Krejndlin a prenosi sajt Vesti.ru.

“

Krajedin je rekao da njihovi aktivisti nisu imali motiv da preuzmu ničije vlasništvo te stoga nema ni krivičnog dela.

S druge strane, ruski ministar prirodnih resursa Sergej Donskoj smatra da je reakcija ruske policije i istražnih organa bila adekvatna "jer akcije takve vrste mogu imati ozbiljne tehnološke i ekološke posledice", prenose ruski mediji.

Grinpis ne isključuje mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, navodi agencija RIA Novosti reakciju programskog direktora Grinpisa u Rusiji Ivana Blokova.

- Sačekaćemo rešenja svih instanci u Rusiji, a potom nameravamo da podnesemo tužbu Evropskom sudu za ljudska prava - rekao je Blokov.

Prema ruskom zakonu, maksimalna zaprećena kazna za ovo krivično delo je 15 godina zatvora.

Svih 30 osoba koje su uhapšene kada su ledolomac koji je plovio pod holandskom zastavom zaustavila pogranična policija nalaze se u pritvoru u Murmansku, gradu na severu Rusije. Svima je određen dvomesečni pritvor.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da aktivisti Grinpisa koji su uhapšeni pri pokušaju da održe protes nisu pirati, ali da su prekršili zakon.

Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svet Severnog ledenog okeana.

Na Akrtiku se nalaze najveće do sada neeksploatisane rezerve nafte.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aktivisti "Grinpisa" optuženi za pirateriju

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2013

Ruske vlasti podigle su danas optužnice protiv svih 30 članova posade broda organizacije "Grinpis" za pirateriju zbog njihovog protesta na ruskoj naftnoj platformi u Arktiku.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.