Sviđa se oku, raduje dušu

Izvor: Politika, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sviđa se oku, raduje dušu

Samim tim što je suprotan pol, žena muškarca osvaja elektricitetom

"Samo plitke osobe ne sude po izgledu", još u 19. veku zapisao je Oskar Vajld, engleski književnik i estetičar. Lepa, pristojna spoljašnjost, dozirana otmenošću, jedna je od osnovnih karakteristika koju žena treba da poseduje.

Ona koja se podjednakim intenzitetom sviđa oku i raduje dušu, može da računa na pažnju Nebojše Glogovca.

– Mora da ima nešto lepo da bi me privukla. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Njeno telo ne sme biti zapušteno. Da izgleda kao da je zaboravila na sebe. U hodu mora da ima ritam, u glasu melodiju. Lepota je celokupan utisak koji "bije" iz čoveka. Žena je moćno biće. Ona uzbuđuje muškarca, samim tim što je suprotni pol. Osvaja ga elektricitetom, kao i on nju. Oboje žele magnetizam, struju koja treperi. Dobro je da žena nosi tajnu. Čuva je pod velovima kao nešto mistično. Blaga doza ranjivosti. Da imaš želju da je zaštitiš. Njena bit, zapravo, leži u ženstvenosti – kaže glumac. Nadobudnost, laž i agresivnost, on ocenjuje kao sredstvo za prikrivanje slabosti. Mišljenja je da žene imaju mogućnost da menjaju svet. Međutim, u toj koži se ne snalaze najbolje.

– Eksploatisane su, više prodate i izmanipulisane nego ikada. Uslovna sloboda donela im je gomilu problema. Zanemareni su osnovni instinkti, njihove primarne potrebe se potiskuju. Zarad čega? Mogućnosti da se zarađuje, živi slobodno i raskalašno. Da zauvek menja partnere, kao da je devojka. Posmatrano sa strane to može da deluje kao večna mladost, a u stvari je obično tavorenje – pravi paralelu dramski umetnik. Čovek neosporne harizme, umetnik sa stavom, meta tuđih pogleda, bez ikakvog cinizma, igru osvajanja drži za muški ponos.

– I među ostalim pripadnicima muškog roda to nailazi na odobravanje. Doživljava se kao neka vrsta uspeha. Muškarac je uvek ponosan kada osvoji devojku. On, danas, sve više računa vodi o sebi, nabace se i neke pare. I stariji muškarac više nije nemoćan muškarac, nije sramota za devojku pored sebe. Gleda se interes, ali osnovno pitanje jeste – ima li tu ljubavi – uverava naš sagovornik. Da li je emancipacija uzvisila ili odvukla ženu od njene suštine?

– Mislim da je insistiranje na tom principu donelo više kontraproduktivnosti. To je lažna sloboda. Mač sa dve oštrice. Daje neku vrstu širine, a u svom biću žena ostaje nezadovoljna, jer nije ostvarila prirodnu ulogu. Ne ide prirodnim sledom da se veže za jednog muškarca na duži period, da ima dete, što je logika stvari u prirodi, pa i među ljudima – smatra. On je zagovornik teze da savremena žena ima previsoko postavljeno mišljenje o sebi. Slobodnija je i napadnija.

– Ne znam da li se muškarac plaši. Moguće je. Istovremeno, taj višak samouverenosti čini je manje ženstvenom. To je promena uloga. Kao da igraš u predstavi i odjednom čuješ partnera na sceni kako govori tvoj tekst. Čudna situacija. Nesigurno polje za sve – konstatuje Nebojša Glogovac.

Aleksandra Marković

[objavljeno: 12.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.