Izvor: B92, 19.Jan.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi zadovoljni sastankom opozicije i zakljuccima

Lideri opozicionih stranaka su u sredu, nakon sastanka u Demokratskoj stranci Srbije (DS), izrazili zadovoljstvo konstruktivnom stmosferom na sastanku i zajednickim saopstenjem koje su usvojili, javlja Beta. Oni su se saglasili da ce njihova odluka o ucescu na izborima presudno zavisiti od izbornih uslova i da ce, u svakom slucaju, biti jedinstvena. Odluceno je i da se formira ekspertska grupa, koja ce u saradnji sa predstavnicima Srba sa Kosova uskladjivati mere delotvorne podrske kosovskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbima. Predstavnici opozicije su se usaglasili da je neprihvatiljivo odlaganje izbora na Kosovu za period posle prestanka mandata UNMIK-a i zalozili se za pravo glasa svim drzavljanima SRJ u rasejanju.

Predsednik DSS Vojislav Kostunica ocenio je, na konferenciji za novinare u Skupstini grada, da je bilo "mnogo razloga za nastavak razgovora" (predstavnika opozicije), te da je "odgovoreno na mnoga pitanja koja su se otvorila i ukazano na oblike zajednickog delovanja". Kostunica je podsetio da je "pravo svih da postave pitanje poverenja vlasti". "Mi smo prevremene izbore imali 1992. i 1993, s tim sto je i iza jednih i iza drugih takvih izbora stajala vlast. Pritom je prevremenim izborima 1992. prethodio dogovor vlasti i opozicije, a do prevremenih izbora 1993. doslo je tako sto je tadasnji predsednik republike Slobodan Milosevic raspustio Skupstinu da bi potom bili raspisani izbori", rekao je predsednik DSS.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic izjavio je da je na "dobrim temeljima", postavljenim na sastancima opozicije 14. oktobra prosle godine i 10. januara ove godine, "danas bilo lako zidati". "Nama nije bio cilj bilo ciji stranacki interes, vec interes Srbije, ocuvanje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, ocuvanje Kosova u granicama nase otadzbine Srbije, interes buducnosti", rekao je Draskovic. On je izjavio da se "ovako udruzena opozicija ne moze 'razvaliti'", i dodao: "Ako neko pokusa, tesko njemu". "Nece biti medju nama nikoga ko ce pokusati da omete izgradnju na ovim temeljima", naglasio je Draskovic.

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije i predstavnik Saveza za promene na danasnjem sastanku Goran Svilanovic izjavio je da opozicija, u vremenu kada su sve "institucije rasturene, brani parlamentarnu demokratiju" i ideju "izborne smene vlasti". "Ujedinili smo se oko toga i oko vizije kako Srbija treba da izgleda za 10-15 godina - jaka, stabilna, sa prijateljima u svetu", rekao je Svilanovic. On je rekao da ima "poverenje u one sa kojima je danas razgovaaro" i dodao da ga je "atmosfera sastanka ohrabrila u uverenju da (sadasnja) vlast nece dobiti vise nijedne izbore".

Celnik Demokratskog centra (DC) Dragoljub Micunovic izjavio je da nakon danasnjeg sastanka i "najveci skeptici imaju jasnu sliku buduceg udruzivanja i zajednickog rada opozicije". "Sadasnja vlast insistira iskljucivo na nejedinstvu opozicije. Postalo je jasno da smo spremni da se odreknemo partikularnih interesa i otvorimo vrata buducnosti", rekao je predsednik DC i ocenio da ce od sada "jedinstvo (opozicije) jos vise rasti" i da ce tome "doprinositi sve klevete i lazi".

Predsednik Izvrsnog odbora Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije Momcilo Trajkovic izrazio je posebno zadovoljsvto time sto je u zajednicko saopstenje usao i stav opozicije o Kosovu i Metohiji. "Demokratska Srbija ne zeli kao aktuelna vlast da zaobidje Kosovo i Metohiju u buducim izborima. Srbi i svi gradjani Kosova i Metohije ucestvovace u stvaranju demokratske Srbije", rekao je Trajkovic. On je rekao da se u dogovoru sa sefom UNMIK-a Bernarom Kusnerom i komandantom Kfora Klausom Rajnhartom radi na "stvaranju uslova" za sastanak opozicionih lidera u Gracanici.

Predsednik Koalicije "Vojvodina" Dragan Veselinov istakao je da je rezultat ovih razgovora stav da se zakljucci donose jednoglasno, bez preglasavanja, cime ce, prema njegovim recima, "biti uvazavan i stav Vojvodine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.