Svi volimo zimske čarolije. Ali ovo je zaista čarobno

Izvor: Blic, 18.Jan.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi volimo zimske čarolije. Ali ovo je zaista čarobno

Da ste šetali poljima tokom zime i na nekom prelepom proplanku primetili zaslepljujuće bele cvetove, verovatno biste pomislili da je u pitanju kasno-cvetajuće cveće. Nakon pažljivijeg pogleda, ipak, shvatićete da to možda uopšte i nije cveće... Iako se čini da je ovo polje puno prelepih belih pupoljaka, ipak nije.

Ovo "cveće" je čudna pojava poznata kao smrznuto cveće.

Ovaj fenomen se javlja kada je koren biljke pun vlage, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a nije sasvim smznut. Tada se ta vlaga prenosi do visokih delova biljke, koji se smrzava stvarajući slojeve leda. Foto: Slomoz/Wikimedia Commons

Ledeni slojevi formirani kao osetljive cvetne latice.

Fenomen "smrznutog cveća" se javlja u kasnu jesen ili početkom zime, kada su biljke još uvek žive i imaju vlagu u njima. To je vrlo retka pojava, i uslovi moraju da budu baš onakvi kako treba da bi došlo do "smrzavanja cveća". Kao što vidite, zahvaljujući prelepim fotografijama "ledenih cvetova" u Finskoj, to je jedan zimski fenomen ko biste svakako trebalo da doživite.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čarobno: Pogledajte fenomen smrznutog cveća

Izvor: Svet, 19.Jan.2014, 00:17

Da ste šetali Finskim poljima tokom zime i na nekom prelepom proplanku primetili zaslepljujuće bele cvetove, verovatno biste pomislili da je u pitanju kasno-cvetajuće cveće. Nakon pažljivijeg pogleda, ipak, shvatićete da to možda uopšte i nije cveće… Fenomen “smrznutog cveća” se javlja...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.