Svi savetuju oprez zbog vreline

Izvor: B92, 20.Jun.2012, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi savetuju oprez zbog vreline

Beograd -- U Srbiji još jedan vreo dan. Maksimalna dnevna temperatura dostigla je 36 stepeni Celzijusa. Iz Hitne pomoći i Uprave za rad apeluju na veliki oprez.

Najteže je onima koji moraju da rade na vrelom asfaltu. Kada se živa u termometru popne iznad 36 stepeni uslovi za normalno funkcionisanje organizma i za rad postaju skoro neizdrživi. A kada se tome dodaju vrelina afsalta, izduvni gasovi i buka - i više je nego dovoljno da uslovi za rad postanu ekstremni.

Upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u takvim uslovima svakog leta već 10 godina radi saobraćajni policajac Tomislav Bukvić.

"Rad u ovim ekstremnim uslovima je zaista težak, velike vrućine ometaju normalan rad kako kod mene, tako i kod mojih kolega. Često se menjamo na nekih pola sata, moramo da se sklonimo sa sunca, ne možemo da izdržimo drugačije. Mnogo se više pije voda nego inače, u drugim uslovima", kaže Bukvić.

Ništa bolje ne prolaze ni putari, kao ni građevinci. Njima, osim čestih pauza i velike količine vode, pomažu zakloni. I Hitna pomoć je tu, za svaki slučaj.

Direktorka beogradskog Doma zdravlja Savski venac doktorka Vesna Vujičić kaže za B92 da na tako visokim temperaturama i za zdrave i za hronično bolesne ljude važe isti saveti: ne izlaziti napolje u periodu između 10 i 17 časova, ukoliko je to moguće, a ako ipak moramo na ulicu, garderobu je neophodno prilagoditi temperaturi i preduzeti neke druge mere zaštite.

"Obavezne su male flašice sa vodom. Preporučuje se lagana hrana, supice, čorbice bez jakih začina, što više svežeg voća i povrća. Preporučuje se da obroci budu u manjim količinama i pravilno raspoređeni u toku dana. Hroničarima se preporučuje da redovno uzimaju terapiju. Ako osetimo malaksalaost i vrtoglavicu, treba da popijemo vodu koju imamo kod sebe, da se umijemo, da se sklonimo sa direktnih sunčevih zraka. Ako nam se desi u prevozu, treba sesti, jer tegobe lakše prolaze ako nije na nogama", kaže Vujičićeva.

I Ministarstvo rada ima preporuku za ponašanje poslodavaca koji zapošljavaju radnike za rad na otvorenom. Vera Božić, načelnica Inspekcije rada, kaže da je saopštenje s preporukama sajtu ministarstva i da su poslodavci dužni da se upoznaju sa ovim savetima.

(Foto: Tanjug)

Preporuka je izdata još 2007. i odnosi se na ponašanje u vreme kada su izuzetno visoke temperature, preko 36 stepeni. Tada bi trebalo da se ne radi u periodu između 11 i 16 sati ili da se preduzmu posebne mere.

"Šta to znači? To znači, pre svega, preduzeti organizacione mere. Uvesti smenski rad ili nove grupe zaposlenih radnika koji će obavljati takav jedan rad, ako je neophodno da se radi u tom periodu. Takođe je potrebno obezbediti veću količinu vode i napraviti određene zaklone kako bi radnici mogli da se sklone. Potrebno je obezbediti i sredstva lične zaštite, organizovati češće pauze i tako dalje", kaže ona.

"Ali ono na šta bih ja posebno obratila pažnju je da se pri osposobljavanju za bezbedan i zdrav rad zaposlenima daju detaljna uputstva kako da se ponašaju kada su ovako velike temperature, kome da se obrate prilikom, na primer velikog zamora, sunčanice....", dodaje Božićeva.

Prema njenim rečima, jako je važno i da poslodavci imaju zaposlene koji su osposobljeni za prvu pomoć, jer ukoliko poslodavci ne preduzimaju ovakve mere, zaposleni mogu da se obrate inspekciji za rad, koja će u ovom periodu češće obilaziti i gradilišta, kako bi videli da li poslodavci poštuju mere bezbednoisti i zdravlja na radu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.