Svi optuženi brane se sa slobode

Izvor: B92, 10.Jul.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi optuženi brane se sa slobode

Beograd -- Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba koje se terete za paljenje ambasade SAD u Beogradu. Svi su pušteni da se brane sa slobode, potvrđeno za B92.

Od njih dvanaest, devet optuženih je bilo u pritvoru.

"Krivično vanpretesno veće Višeg suda u Beogradu ukinulo je danas pritvor devetorici okrivljenih i oni su pušteni da se brane sa slobode," rekla je za B92 Dušica Ristić, portparolka Višeg suda u Beogradu.

" U ovom trenutku vam ne mogu reći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada će biti određen datum glavnog pretresa, jer optužnica koja je danas primljena u sud po zakonu mora biti dostavljena okrivljenima i njihovim braniocima i oni protiv nje mogu da izjave prigovor u roku od 8 dana od kada je budu primili, dakle prosto treba da se ispune određeni zakonski uslovi da bi mogao da se odredi datum glavnog pretresa," kaže Ristićeva.

Šef kabineta Republičkog javnog tužioca Vlado Đorđević izjavio je da se optuženima stavlja na teret krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Kako saznaje B92, radi se o huliganima, koji su identifikovani na osnovu snimaka sa same ambasade i okolnih objekata koji su imali video nadzor.

Optuženi su: Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Prema optužnici u koju je B92 imao uvid, oni se terete da su zajedno sa NN licima učestvovali u paljenju ambasade SAD 2008. godine, a da su pri tom bili svesni da mogu počiniti krivično.

Oni su, za vreme održavanja skupa "Kosovo je Srbija", zajedno sa grupom NN lica došli ispred američke ambasade koju su gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima, razbijajući prozore. Pri tom je u ambasadu ubačena baklja, prilikom čega je došlo do požara, stoji, između ostalog u optužnici.

Tužilaštvo predlaže devet svedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju video snimci B92, RTS i FOX , kao i drugi dokazi.

Od svih optuženih, devetoro je bilo u pritvoru i Tužilaštvo je tražilo produženje pritvora. Ipak, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Međutim, za sada niko nije odgovarao zbog toga što je policija koja je štitila ambasadu povučena, pa je huliganima na taj način praktično omogućeno da je zapale. Još pre godinu dana ministar policije Ivica Dačić za Insajder je rekao da je istraga u toku.

Dačić: Postojalo je jedno vreme, ne toliko dugo ali sasvim dovoljno da se napravi jedan ovakav incident, kada je policija povučena ispred ambasade sa namerom da tu dođe neka druga jedinica. Žandaremrija.

B92: Žandarmerija, koja nije došla? Zašto nije došla?

Dačić: To je sada predmet istrage.

B92: Predmet istrage je zašto nije došla Žandarmerija?

Dačić: Ne, predmet istrage je u stvari šta se tu desilo i zašto se desilo i zašto je povučena poliicija i ko je zatajio u tom lancu i da li je to možda namerno urađeno.

B92: Pa je l namerno urađeno?

Dačić: Pa ne mogu ja da dajem izjave o tome, u svakom slučaju to je bila greška, to je bila greška u celoj akciji zato sto je ambasada ostala nezaštićena.

U optužnici se takođe podseća da je zbog paljenja ambasade, stradao Zoran Vujović. Tužilaštvos matra da su optuženi bili svesni da je usled takvih događaja moglo doći do nečije smrti.

Nakon paljenja ambasade SAD, optuženi su nastavili da se kreću ulicom Kneza Miloša, prema ambasadi Hrvatske, nakoju su trakođe bacali kamenice i druge predmete, nastavljajući potom istom ulicom do ambasade Nemačke.

Prema saznanjima Insajdera, pre mitinga “Kosovo je Srbija” na zahetv ambasadora evropskih zemalja održan je sastanak u ministarstvu spoljnih poslova jer je vlada raspolagala informacijama da bi ambasade mogle da budu meta napada. Na tom sastanku garanatovana je bezbednot.

B92: Ko je odgovoran zbog toga što garancije koje su date na tom sastanku nisu ispunjene?

Dačić: Država. Odgovorna je država i njeni organi, onaj koji je u tom lancu odgovornosti propustio svoj deo odgovornosti je najodgovorniji u tom trenutku. Da se razumemo, odgovorni za to su i organizatori.

Od 12 optuženih, dvojica su dodatno optužena. Nikolić Draženko zbog toga što je pokušao da probije ulazna vrata SAD ali su ga u tome sprečili policajci, a Dubočanin, koji je s grupom NN lica došao do ambasade Turske, koju su gađali kamenicama i drugim predmetima, jer se popeo na stub pored ambasade i iščupao kameru. Nakon toga policija gaje privela.

Još nije utrvđeno kako je išao komandni lanac i ko je kome izdavao naređenja. Nije utvrđena odgovornost tadašnje vlasti, MUP-a i BIA, na čijem čelu je bio Rade Bulatović, kao ni odgovornost šefa kabineta Vojislava Kostuinice Aleksandra Nikitovica. Vladimir Božović, nekadašnji generalni inspektor MUP-a, rekao je za Insajder da je bio u koloni i čuo Aleksandra Nikitović kako govori mitropolitu Amfilohiju da policija ne može da brani ambasadu Amerike da ne bi stradali ljudi i da je najbolje da se povuče policija.

Podsetimo, nakon mitinga "Kosovo je Srbija", koji je organizovao tadašnji državni vrh, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, u znak protesta zbog proglašavanje nezavisnosti Kosova, izbili su neredi u kojima je oštećeno više ambasada. Najteže je prošla američka ambasada, koja je i zapaljena. U tom požaru život je izgubio Zoran Vujović.

Ovde možete pogledati i snimke paljenja ambasade načinjene mobilnim telefonom, koje je svojevremeno prikazala i TV B92.

Ambasada SAD pozdravila podizanje optužnica

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je podizanje optužnice protiv 12 osoba zbog paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

"Privođenje odgovornih za paljenje američke ambasade pravdi, uz istragu o ubistvu braće Bitići koja još nije završena, spada među naše najviše prioritete," rečeno je Tanjugu u američkoj ambasadi.

Na to je, kako dodaju, nedavno ukazao i pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon tokom susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem.

SAD su tokom istrage blisko sarađivale sa srpskim vlastima, uključujući kabinet predsednika, ministra pravde, glavnog tužioca i policiju i veoma cene podršku koje su dobile.

"Važno je da pred pravdu budu izvedeni ne samo oni koji su učestvovali u napadu već i oni koji su imali ovlašćenja i koji su naredili ili podržali ovo veliko kršenje domaćeg i međunarodnog prava," navode u ambasadi SAD.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija", rekao je danas Tanjugu šef kabineta Republičkog javnog tužioca Vlado Đorđević.

Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti, rekao je Đorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.