Svi o promenama, niko o imenima

Izvor: B92, 11.Jul.2013, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi o promenama, niko o imenima

Beograd -- Niko u Vladi Srbije ne želi da priča o imenima ministara koji će biti zamenjeni, ali gotovo svi poručuju da će rekonstrukcija biti temeljna.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u rekonstrukciji vlade morati da budu postavljeni objektivni kriterijumi za ocenu rada njenih članova, jer je teško pronaći one koji će priznati da nisu dobro radili.

Ministar građevine Velimir Ilić najavljuje da će u rekonstrukciji vlade biti pretresena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompletna državna administracija.

Dve nedelje pred prvu godišnjicu Vlade i najavljenu rekonstrukciju, premijer Srbije Ivica Dačić kaže da nema ništa novo da kaže o najavljenim promenama u svom kabinetu.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, s druge strane, navodi da je rekonstrukcija težak i naporan posao, te da zato moraju biti postavljeni objektivni kriterijumi za ocenu rada, jer je teško pronaći nekog ko će priznati da nije dobro radio.

"Pronađite mi ijednog novinara, ministra ili državnog sekretara koji će reći da nije dobro radio i ja ću vam čestitati na tome. Ja sam to pokušao, ali nisam uspeo", rekao je Vučić novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da će zato morati da se postave objektivni kriterijumi za ocenu rezultata rada, iako će oni koji ih nisu ispunili sigurno reći da ti kriterijumi nisu dobri.

"Ako ljudi budu znali da će na šest meseci biti ocenjivan njihov rad i da nema nesmenljivih i nedodirljivih, svi će da vode računa i njihovo angažovanje i energija biće na neuporedivo višem nivou. Ako to nije slučaj, plašim se da ćemo ući u kolotečinu i žabokrečinu iz koje nam nema povratka i da će biti svejedno ko će biti ministar, državni sekretar ili bilo šta drugo", naglasio je Vučić.

U medijima se često pominje ime Milana Bačevića, ministra rudarstva, kao jednog od ministara koga će SNS zameniti.

Bačević kaže da podržava rekonstrukciju Vlade, a naročito ga raduje što će promene biti po dubini, jer nije za sve kriv ministar.

“Ministar može da bude genijalan, ali ako neko ne sprovodi njegovu politiku na regionalnom nivou, na lokalnom nivou ili na nekim drugim nivoima, možda bi trebalo da snosi posledice“, poručio je Bačević.

Na pitanje da li je moguće spajanje ministarstava, on je rekao da postoji više varijanti rekonstrukcije vlade, ali da još ništa nije dogovoreno.

"Drugačija organizacija ministarstava možda bi dala bolje rezultate, ali to podrazumeva izmenu Zakona o ministarstvima i čak promenu koalicionog sporazuma, što je teža i manje verovatna, možda čak i nemoguća varijanta", kazao je Bačević.

Na sednicama Vlade niko ne pominje rekonstrukciju, kaže ministar Velimir Ilić, ali on ima ideju kako bi to trebalo da izgleda. On je dodao da sve što ne valja treba da se zameni.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se "pretrese" kompletna administracija kako bi se poboljšao kvalitet njenog rada.

To pretresanje naročito će se odnositi na direktore javnih preduzeća. Ipak, Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, nije zabrinut.

"Ja radim i u Južnom toku (direktor za Srbiju), iako sam međunarodno priznat, ne znam da li je to problem ovde", rekao je Bajatović.

Rekonstrukcija Vlade Srbije, kako je ranije najavljeno, treba da bude završena do 27. jula, na prvu godišnjicu njenog formiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.