Svi moraju da služe vojni rok

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 11:29

"Svi moraju da služe vojni rok"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je na ukidanje izuzeća od vojnog roka za pripadnike ultra-ortodoksne jevrejske zajednice.

On je dodao da će podržati zakon koji će rešiti to pitanje samo ako ga podrže i ministri stranaka centra - Beni Ganc i Gadi Ajzenkot.

Njegov stav, zajedno sa rastućim pritiskom na vladu da postigne rešenje za taj dugo odlagani politički "vruć krompir", mogao bi da dovede do žestokog sukoba sa strankama ortodoksnih Jevreja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su ključne za opstanak vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua.

Pozivajući na usvajanje zakona koji bi izmenio situaciju u kojoj većina mladih muškaraca iz ultra-ortodoskih sredina može da izbegne obaveznu vojnu službu ako odu na verske studije, Galant je rekao da je pritisak zbog potreba za ljudstvom u vojsci, usled borbi u Pojasu Gaze i na severnoj granici Izraela, zahteva doprinos svih sektora društva, prenosi "Tajms ov Izrael".

"Mi cenimo one koji svoje živote posvete proučavanju Tore. Međutim, bez fizičkog postojanja, nema ni duhovnog postojanja. Naši bezbednosni izazovi pokazuju da svako mora da snosi teret službe. Svi delovi društva", rekao je Galant u televizijskom obraćanju iz sedišta Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Galantovo insistiranje, uz podršku poslanika stranke Nacionalno jedinstvo, iz koje dolaze ministri Ganc i Ajzenkot, obojica bivši šefovi generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), verovatno će omogućiti vladi da usvoji zakon. Uprava za kadrove IDF-a saopštila je prošle nedelje da je oko 66.000 mladića iz ultra-ortodoksnih zajednica dobilo odlaganje služenja vojnog roka tokom prošle godine, što je rekord svih vremena.

Zakon kojim se odobravaju izuzeća od služenja vojnog roka je izraelski Vrhovni sud 2017. godine odbacio kao diskriminatoran, jer krši princip jednakosti pred zakonom, a vladi je naložio da donese novi zakon. Vlada je prošle sedmice obavestila sud da joj je potrebno više vremena za donošenje takvog zakona jer je to bilo nemoguće učiniti tokom rata koji je u toku.

Kako je rečeno, do 24. marta će biti navedeno šta će nacrt zakona sadržavati, a zatim je zatraženo da se rok za donošenje zakona produži do kraja juna. Galant je istakao da je regrutacija svih delova društva od suštinskog značaja za pobedu u ratu".

"Ovo nije stranačko pitanje. To nije sektorska stvar. Ovo je pitanje nacionalne bezbednosti od najveće važnosti", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.