Svi imaju većinu, niko Dačića

Izvor: Politika, 22.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi imaju većinu, niko Dačića

Predstavnici liste „Za evropsku Srbiju“ posle konsultacija sa predsednikom, rekli da imaju podršku 142 poslanika, a „narodnjaci“ računaju na 128

Nijedna partija ili lista nema potrebnu većinu za formiranje vlade, saopštio je juče predsednik Srbije Boris Tadić nakon konsultacija o formiranju vlade koje je imao sa predstavnicima izbornih lista koje su 11. maja ušle u novi saziv parlamenta. U predsednikovom saopštenju se navodi da će o daljim koracima blagovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavestiti javnost.

Predstavnici liste „Za evropsku Srbiju”, s jedne strane, i predstavnici radikala i narodnjaka, s druge strane, obavestili su juče Tadića da mogu da obezbede skupštinsku većinu i formiraju vladu. Ivica Dačić, predstavnik koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, na čiju podršku računaju i jedni i drugi, rekao je juče da će o parlamentarnoj većini moći da se govori tek nakon što stranke koje će činiti tu većinu potpišu koalicioni sporazum. „Imaćemo parlamentarnu većinu onda kada se završe svi razgovori i potpiše koalicioni sporazum i dogovore sva pitanja”, rekao je Dačić.

Po završetku razgovora sa Tadićem Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, rekao je novinarima da lista „Za evropsku Srbiju” može da obezbedi većinu u parlamentu.

„Za nastavak evropskih integracija, ratifikaciju SSP-a i nastavak pravne i diplomatske borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta, u ovom trenutku imamo sigurnu podršku 142 poslanika u Skupštini”, rekao je Petrović.

„To smo zaključili iz javnih stavova koje su predstavnici drugih parlamentarnih lista iznosili u toku kampanje i posle izbora. Na osnovu toga počinjemo razgovore s drugim listama i uvereni smo da će iz tog korpusa biti formirana parlamentarna većina”, objasnio je Petrović, On je najavio da će lista „Za evropsku Srbiju”, koja je osvojila 102 mandata, „u vrlo kratkom vremenu” početi zvanične konsultacije sa predstavnicima drugih lista koje imaju poslanike u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanje ko je kandidat ove liste za budućeg premijera, on je kazao da će, po Ustavu, kandidata utvrditi predsednik Republike i dodao da „neće proći dugo vremena” kada će biti poznato ime tog kandidata.

Tadić je razgovore u zgradi Predsedništva vodio redosledom prema broju mandata koje su partije i koalicije osvojile na izborima, pa su tako prvi došli predstavnici liste „Za evropsku Srbiju”, koje su predvodili funkcioneri DS-a Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, zatim lideri G17 plus Mlađan Dinkić, Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predstavnik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović.

Delegacija SRS-a bila je manje brojna, a i sastanak je trajao znatno kraće – svega desetak minuta. Nataša Jovanović je šefa države obavestila da je SRS, koja će u novoj skupštini imati 78 poslanika, na putu da sklopi koaliciju sa DSS, NS, SPS, PUPS i JS i da imaju parlamentarnu većinu. „Kada se kaže na putu, to znači da očekujemo da uskoro napravimo koalicioni sporazum sa tim strankama”, pojasnila je Jovanovićeva. Kada je o mandataru reč, ona je kazala da su u okviru buduće koalicije tih stranaka saglasni da premijer bude Vojislav Koštunica.

Osim Nataše Jovanović, u razgovoru je učestvovao i Filip Stojanović, takođe član Centralne otadžbinske uprave SRS-a.

Međutim, predstavnik narodnjačke koalicije i potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić nije pominjao ime budućeg premijera, precizirajući da je mandatar onaj predstavnik unutar buduće koalicije čije će se ime javno pojaviti tek posle potpisivanja koalicionog sporazuma. „Koalicioni sporazum ćemo uskoro potpisati i tada ćemo imati ime kandidata za predsednika vlade. To ćemo učiniti pre konstituisanja Skupštine i pisanim putem obavestiti predsednika Republike, posle čega očekujemo da nam on da mandat za sastav nove vlade”, dodao je Samardžić. On je još kazao da je u dosadašnjim razgovorima narodnjačke koalicije, radikala i socijalista postignut dogovor o ciljevima i karakteru nove vlade, kao i da su poslednjih dana vođeni razgovori o raspodeli mesta u njoj.

„Obavestili smo predsednika da te tri grupacije imaju 128 poslanika u budućem parlamentu, što je dovoljan uslov za formiranje vlade”, naveo je Samardžić.

Njegovu računicu mogla bi da pomuti prekjučerašnja izjava Dragana Markovića Palme, predsednika Jedinstvene Srbije, da će od koalicionih partnera, SPS-a i PUPS-a, zatražiti da prekinu razgovore o vladi sa DSS-om ukoliko stranka Vojislava Koštunice nastavi da insistira na poništavanju SSP-a. Samardžić, međutim, nije želeo da komentariše dok, kako je kazao, to ne čuje od Dačića, njihovog predstavnika u zajedničkim razgovorima, jer koaliciju oko socijalista posmatra kao celinu.

Prema Samardžićevim rečima, koalicija narodnjaka, radikala i socijalista može da računa i na podršku nosioca Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina koji je dao „načelnu saglasnost” da će sa svoja dva mandata pristupiti ovom savezu. Sa Samardžićem su u Novom dvoru bili i funkcioneri DSS i NS Jovan Palalić i Miroslav Markićević.

I Dačić, predstavnik koalicije SPS-PUPS-JS, rekao je da su te stranke do sada pregovarale samo sa radikalima i narodnjacima i da će razgovori sa njima, ali i unutar same koalicije biti nastavljeni.

„Sledećih dana ćemo se truditi da sa Srpskom radikalnom strankom i sa koalicijom DSS-NS još jednom raspravimo neka pitanja koja se tiču onog dela evropskih integracija koji nekom izgleda sporan a nekom ne. SPS-PUPS i JS su protiv poništavanja Sporazuma sa EU, jer nije dobro da nova vlada startuje sa takvom porukom”, ocenio je Dačić. Na pitanje da li će ukoliko propadnu razgovori sa narodnjacima i radikalima, početi pregovore sa DS-om, on je odgovorio da bi bilo neozbiljno da u isto vreme razgovara sa više političkih opcija.

„Trenutno razgovaramo sa strankama sa kojima smo počeli i u ovom trenutku nema razloga da vodimo razgovore sa nekim drugim. Imaćemo parlamentarnu većinu kada se završe ti razgovori i kada se potpiše koalicioni sporazum. Dogovorili smo se da idemo tim putem, a njegov kraj je potpisivanje koalicionog sporazuma.” On je potvrdio reči Slobodana Samardžića o dogovoru radikala, socijalista i narodnjaka o principima buduće vlade, kao i da su razgovarali o zastupljenosti pojedinih izbornih lista u budućoj vladi.

Prvi koji juče, posle sastanka sa Tadićem, nije rekao da ima većinu za formiranje vlade bio je Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, ali je i jedini koji je rekao da je zadovoljan razgovorom. Kao glavni od dva cilja za koje je njegova lista dobila podršku birača, Jovanović je istakao smenu Koštunice i sprečavanje radikala da dođu na vlast, dok je drugi nastavak evropskih integracija i reforme društva. „U ovom trenutku prioritet je smena Koštunice i zbog toga pružamo podršku listi ’Za evropsku Srbiju’. Očekujemo od predsednika da će toj listi poveriti mandat za sastav vlade i da će nakon toga LDP definisati model saradnje sa DS-om za taj drugi cilj” istakao je lider LDP-a i ocenio da je jedino kroz koaliciju DS-a i SPS-a moguće formiranje parlamentarne većine koja bi sprečila dolazak na vlast Koštunice i radikala.

„Mi ne vidimo prostor za LDP u takvoj koaliciji, ali vidimo prostor za podršku i saradnju sa DS-om ukoliko bi takva koalicija bila ostvarena. Moramo pokazati dovoljno razumevanja za položaj DS-a, ali i za naše birače koji su glasali za politiku koja se ne može ostvariti u u koaliciji između LDP-a i SPS-a”, naglasio je Jovanović. Osim njega, kao predstavnici LDP-a na konsultacijama su bili i Vesna Pešić, Nataša Mićić, Žarko Korać i Nenad Milić.

A. Marinković

-----------------------------------------------------------

Promenio se DS, a ne SPS

Uprkos izjavama koje se poslednjih dana mogu čuti iz stranaka koje čine listu Za evropsku Srbiju da je Socijalistička partija Srbije prihvatljiv koalicioni partner, jer se poslednjih godina reformisala, iz ove stranke tvrde upravo suprotno - da se promenio DS. Prema rečima potpredsednika SPS-a Slavice Đukić-Dejanović, Demokratska stranka sa Borisom Tadićem na čelu je „jedna potpuno nova ekipa, u odnosu na onu iz 2000. godine, kada smo bili ljuti protivnici". Ona je rekla i da je raduje što je Tadiću „levica u duši". „Demokratska stranka se na izvestan način modernizovala i najviše promenila u pogledu smanjivanja ostrašćenosti prema onima koji sa njima nemaju identično mišljenje", rekla je Dejanović, za kragujevačku „Svetlost", a prenosi Fonet. Ona je izjavila da je SPS svesna činjenica da će njegovo biračko telo teško prihvatiti svaku odluku, navodeći da će ideološki socijalisti teško prihvatiti saradnju sa krajnjom desnicom.

P. R.

[objavljeno: 23/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.