Svi građani koji imaju MINIMALNE SIMPTOME nalik na grip treba hitno da posete kovid-centar i pregledaju se

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2020, 13:07

Svi građani koji imaju MINIMALNE SIMPTOME nalik na grip treba hitno da posete kovid-centar i pregledaju se

Medicinski radnici podnose najveći deo tereta, a primarna zdravstvena zaštita je od početka vrlo aktivna i njihov značaj sada je sve veći.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić poručio je Beograđanima da, ukoliko imaju minimalne simptome koji ukazuju na respiratornu infekciju ili nešto nalik gripu, dođu u kovid-centre koje imaju sve opštine, i pregledaju se.

- Nemojte čekati jer to može biti opasno za vaše zdravlje i život - naveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gradonačelnik prilikom posete kovid-centru na Topličinom vencu u opštini Stari grad.

- Ambulanta u ovoj opštini radi od 17. marta i do sada je u njoj obavljeno 650 pregleda, ostvareno 700 telefonskih kontakata ili putem platforme, a 40 pacijenata je odavde usmereno na bolničko lečenje. Ove pacijente dočekuje medicinska sestra koja uradi trijažu, potom odlaze u sobu za izolaciju u kojoj ih pregleda lekar, te u zavisnosti od dijagnostičke procedure odlaze u susednu zgradu. U svim kovid-centrima to je komplikovaniji deo procedure, ali je on neminovan jer te pacijente želimo da izdvojimo od ostalih pacijenata - pojasnio je Radojičić.

On je podsetio da je pacijentima ranije savetovano da sa lekarima komuniciraju putem telefona, te da se dalje usmeravaju na lečenje, a sada je najvažnije da dođu kod lekara u kovid-centre i da se tako dalje leče.

- Sve opštine imaju svoje kovid-centre, a ovaj u opštini Stari grad je primer centra koji radi na dobar način. NJegovo radno vreme je od 7 do 22 sata, a u ekipi su lekar i sestra i još dvoje ljudi koji uzimaju briseve za testiranje. Svi su obučeni u skafandere i imaju zaštitnu opremu. Važno je naglasiti da se prostorije nakon pregleda dezinfikuju, a zaštitna oprema se odlaže i tretira na pravi način - naglasio je gradonačelnik.

Kako je istakao, medicinski radnici podnose najveći deo tereta, a primarna zdravstvena zaštita je od početka vrlo aktivna i njihov značaj sada je sve veći.

- Mislim da je jako dobro što su domovi zdravlja sada ponovo pod nadležnošću Ministarstva zdravlja, jer važno je da se sa jednog mesta koordiniše i upravlja celokupnim zdravstvenim sistemom. Lokalna samouprava je tu da pomogne Ministarstvu zdravlja i građanima, kako bi svi bili informisani, te da na taj način svi damo svoj doprinos u borbi protiv virusa korona. Primarna zdravstvena zaštita i ambulante od prvog su dana izuzetno važne u ovoj borbi - rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, platforma koju su Ministarstvo zdravlja i RFZO postavili za pacijente kod kojih se uzima bris funkcioniše dobro, a savet svim kovid-centrima jeste da je koriste jer će na taj način ubrzati praćenje rezultata briseva, te će isti brže stizati do pacijenata.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.