Svi bi hteli Pančevac

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi bi hteli "Pančevac"

Pančevo – Posle više najava, a jednom čak i objavljenog pa povučenog prospekta, Agencija za privatizaciju je konačno objavila da će 7. decembra, u Novom Sadu, na aukciji, biti prodat ovdašnji nedeljnik "Pančevac". Biljana Bulatović, direktor nedeljnika, tim povodom za "Politiku" kaže: "Ko hoće dobro da plati kupovinu neposlušnih novinara i nekoliko starih kompjutera, neka izvoli", ali je više nego očigledno da iza ove poruke ne stoji pokušaj da se omalovaži kuća na čijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je čelu, već da se demorališu oni koje 26 zaposlenih u ovoj novinskoj kući nikako ne bi za gazde.

Naravno, oni koji imaju para i žive u Pančevu, ili su se dobro raspitali, teško da će nasesti ovakvom odvraćanju. Već podatak da je lokalni list, čija imovina ne prelazi iznos jedne poveće plate, procenjen na čitavih 47 miliona dinara, što je više od svih do sada prodatih novina, radio i TV stanica, kod poslovnih ljudi budi sumnju da tu nečeg drugog vrednog ima.

"Pančevac" je jedini lokalni list u Srbiji koji ne prima od osnivača (Skupština opštine) ni dinara dotacije, a ipak sve bolje posluje. Godine 2005. prihod lista bio je 48 miliona, 2006 – 57 miliona, a ove će biti nadmašen planirani godišnji prihod od 64 miliona dinara. Prošle godine prosečna neto plata zaposlenih bila je 62.000 dinara, a ove godine je bitno uvećana. Odakle novac? Prošli broj, na primer, od 2. novembra, izašao je na 44 strane, a 25 ih je zakupljenih (mali oglasi, konkursi, In memoriam). Tako je, uglavnom, iz broja u broj. Nije zanemarljivo da se jedan opštinski list štampa u tiražu od 16.000 primeraka, a da je remitenda ispod deset odsto. Oni koji su prisustvovali prošle godine konferenciji za novinare predsednika pančevačke opštine Srđana Mikovića, na kojoj se govorilo o platama u ovdašnjim javnim preduzećima, pamte da se lokalni čelnik poprilično ljutnuo videvši da ima nižu platu od direktora "Pančevca". Nije mu pomoglo: odgovoreno mu je da se u "Pančevcu" deli zarađeno, a ne dobijeno.

U Pančevu su svi radoznali – ko će se dočepati "Pančevca". Ne samo zato što će time dobiti mogućnost da utiče na pančevačku javnost, već i stoga što se radi o možda najprofitabilnijoj firmi u regionu, sa višegodišnjim stabilnim poslovanjem. Uveliko se šuška da su se neke pančevačke parajlije dobro naoštrile da kupe ove novine, a priča se i o nekim našim biznismenima koji su kapital stekli u inostranstvu. Kako stvari sada stoje, na beleg će stati i konzorcijum od 14 zaposlenih u "Pančevcu". Oni se već godinama pripremaju za ovaj događaj. Ostvarili su saradnju sa nekim fondovima i bankama, ali od kada je objavljeno da će početna cena biti 13 miliona dinara i da samo za depozit treba uplatiti skoro 85.000 evra, njihov je entuzijazam splasnuo, mada direktor Biljana Bulatović tvrdi da zaposleni i dalje imaju "rezervnu varijantu".

Prstima jedne ruke mogu se izbrojati do sada na aukcijama prodati mediji, bez kasnijih trzavica. Uskoro će se znati kojoj će grupi pripasti uspešni nedeljnik, koji sa prekidima izlazi od 1869. godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.