Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi aduti na broju

Svi aduti na broju

Već 35 godina se ime 'korola' vezuje za pouzdanost i brojne druge kvalitete. Ove godine pojavila se deveta generacija 'tojote korole', s novim adutom, savremenim i prepoznatljivim izgledom. Ekipa 'Blica' testirala je i ostale vrline verzije sa stepenastim zadnjim delom i motorom od 1,6 l i 81 kW (110 KS). Ovaj agregat ima poznatim 'Tojotinim', VVT-i sistemom za promenljiv rad ventila, zahvaljujući kojem 'korola' može da se vozi na različite načine.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Za umereni tempo dovoljni su niži obrtaji koje motor dobro podnosi i u višim stepenima prenosa. Već na hiljadu obrtaja u minutu u stanju je da povuče, naravno ne eksplozivno, ali bez gušenja i štucanja. Iznad 3.500 o/min počinje sportski doživljaj, akustički upotpunjen oštrijim zvukom motora. S punim gasom do stotke stiže se za desetak sekundi, a najveća brzina je 190 km/h. Pri oštrijoj vožnji na visini zadatka je i oslanjanje koje obezbeđuje dobro ležanje u krivinama.

U vozilima niže srednje klase podrazumeva se da vozač i suvozač udobno sede, ali u 'koroli' ima i pozadi mnogo prostora. Instrument-tabla nije svemirskog tipa, kao kod 'jarisa', ali ni sasvim klasična. Raspored i oblik instrumenata je uobičajen, ali kazaljke, skale i cifre svetle, pa se u svim uslovima jasno vide. Iznad centralnog stuba nalazi se radio-CD i displej, koji uz ostalo prikazuje prosečnu i trenutnu potrošnju. Na testu 'Blica' uglavnom je pokazivao brojeve između 6,5 i 8,5. Prtljažnik od 437 l zadovoljava porodične potrebe, a može da se proširi obaranjem sedišta.

U asortimanu 'tojote korole' su i u verzije sa troja i petora vrata, mini ven 'korola verso' i motori od 1,4 i 1,8 l. Cena bez dažbina ide od 11.000 evra naviše. V. Lesnikov Gospodo, smanjite gas!

Više od dve trećine žena, tačnije 69 odsto, umiru od straha dok se voze kolima za čijim su volanom njihovi muževi.

Najčešći razlozi su prevelika brzina, nepoštovanje crvenog svetla i saobraćajnih znakova, kao i opasna preticanja. Anketa je, takođe, pokazala da se tek svaka četvrta žena usuđuje da glasno izrazi svoje strahove, dok ostale ćute i trpe... Podaci istraživanja se odnose na Francusku. CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.