Svetski savez slepih: Apel državama i poslodavcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski savez slepih: Apel državama i poslodavcima

Svetski savez slepih pridružuje se obeležavanju svetskog Dana osoba sa invaliditetom i koristi priliku da utiče na vlade, razvojne partnere i agencije UN da, prilikom svojih planiranja, programskih zadataka, određivanja budžeta i sprovođenja politika obrate pažnju i na prava osoba sa invaliditetom.

Slepi i slabovidi širom sveta i dalje se suočavaju sa značajnim izazovima, kao što su: nedostupno okruženje, i neinkluzivni obrazovni sistemi; uslovi za učenje uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udžbenike umnogome ostaju samo na pismu za videće, ne vodi se računa o njihovom štampanju na Brajevom pismu ili proizvodnji u uvećanoj štampi, audio ili elektronskom formatu.

"Postoji ograničen pristup asistivnoj tehnologiji, budući da su kompjuteri i čitači ekrana skupi za mnoge slepe osobe. Informacije o reproduktivnom zdravlju i pravima jedva da su dostupne slepim i slabovidim ženama i devojkama, pa one ostaju uskraćene za mogućnost vlastitog izbora", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, diskriminacija i isključenost slepih prilikom zapošljavanja i dalje je izražena tamo gde politika i pravni okvir ne određuju sredstva za razumno prilagođavanje u cilju zadovoljavanja njihovih potreba.

"Zato Svetski savez slepih apeluje na države, razvojne partnere, agencije, UN i druge organizacije da utiču na veće zagovaranje i poštovanje prava osoba oštećenog vida kroz inkluziju i jednake mogućnosti. Pored toga, apelujemo na poslodavce i u privatnom i u državnom sektoru da promovišu inkluzivno zapošljavanje garantovanjem jednakih mogućnosti i obezbeđivanjem razumnih prilagođavanja, u cilju zadovoljavanja potreba slepih i slabovidih", dodaje se u saopštenju.

Uz podsećanje da je osnovni princip u ciljevima održivog razvoja "Ne zapostavljajmo nikoga", Svetski savez slepih ističe da ne možemo imati inkluziju i ravnopravnost ako se prava osoba sa invaliditetom ne zagovaraju i ne poštuju u razvojnim procesima.

"Apelujemo na države da poštuju položaj u kome se nalazimo i da naša prava zagovaraju i poštuju u procesima razvoja", dodaje se u saopštenju.

Svetski savez slepih je globalna organizacija koja predstavlja oko 285 miliona ljudi slepih ili slabovidih osoba širom sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.