Svetski poznate destilerije pećiće viski i džin u „Rapidovim“ kazanima

Izvor: Večernje novosti, 05.Feb.2018, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski poznate destilerije pećiće viski i džin u „Rapidovim“ kazanima

U Gornjem Milanovcu izrađuje se najkvalitetnije posude za destilaciju. Kvalitet isporuka potvrdili strani eksperti OBA globalno čuvena brenda iz Škotske džin i viski, tamošnja destilerija R. Davidson Joiner and Bulider peći će i u kazanima koje pravi firma “Rapid” iz Gornjeg Milanovca! Po specijalnoj porudžbini te svetski poznate destilerije, i nakon provera tehnologije “Rapida”. Po njihovoj preporuci moguće je da će uslediti isporuke naših kazana i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << poznatim škotskim proizvođačima. - Prva tri kazana, čiji kvalitet potvrđuju vrhunski stručnjaci iz Škotske su neka vrsta pilot-programa. Njihov glavni stručni konsultant je trostruki doktor nauka: tehnologije, fizike i psihologije. Osnovna sirovina za džin i za viski je žitna melasa. Na vrhu kazana ugrađena je korpa koja se puni sa 20 do 30 vrsta biljaka, zavisno od recepture, a najzastupljenija je kleka. Inače, ovo su prvi kazani koji su iz Srbije ikada naručeni iz Škotske - objašnjava inženjer Marko Miljanović. Prvi kazani će u Škotsku otići preko firme “Kotlarstvo Kralj” u Slovenskoj Bistrici. Ni slovenačke firme nisu mogle da ponude tako kvalitetne kotlove od prohroma i bakra obrađivanog na inovativan način. - Odlično sarađujemo i sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, naročito sa profesorom dr Predragom Vukosavljevićem. On je mnogo doprineo promeni tehnologije destilacije u Srbiji. Za oglednu proizvodnju u sastavu tog fakulteta uradili smo specijalni kazan koji smo nazvali “dva u jedan”, jer je urađen tako da može da se koristi i za rakiju i za pivo. U proteklih šest godina opremili smo brojne poznate destilerije, od Kutlova kod Kragujevca, pa do Modriče - veli Miljanović. Foto N. Skenderija UPOZORENjE - IMAMO u Srbiji izuzetno voće koje je odlična sirovina za proizvodnju u svetu priznatih rakija, ali ako želimo da osvojimo strana tržišta, tehnologija njihove proizvodnje mora se podići na viši nivo - upozorava Miljanović.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.