Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji o izborima u Srbiji

London, Vašington, Pariz, Moskva -- Svetski mediji prenose preliminarne rezultate, uz ocenu da je pobedu odnela nacionalistička Srpska radikalna stranka.

Ipak, mediji navode da bi demokratske stranke mogle da formiraju vladu, ako pomire razlike. Pobeda radikala srušila je nade Zapada da će se zemlja koja se smatra odgovornom za ratove vođene tokom 1990-ih, konačno odreći nacionalizma, ocenjuju britanski mediji.

Agencija Rojters, međutim, ističe da pobeda radikala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ipak daje veoma malo šansi toj stranci da formira vladu.

Rojters ocenjuje da su nakon jučerašnjeg dana malo splasle nade EU i SAD da će, kada se bude raspravljalo o ključnim pitanjima kao što su status Kosova i mogućnost članstva Srbije u EU, na njenom čelu imati demokratsku vladu.

Agencija, međutim, ističe da su velika nada Zapada, predsednik Srbije Boris Tadić i njegova Demokratska stranka, ipak udvostručili broj svojih mandata, osvojivši oko 23 odsto glasova.

Gardijan, u tekstu pod naslovom "Srbija na ivici noža u odlučujućim izborima", piše da Srbiju sada očekuje politička trgovina o sastavu buduće vlade, koja bi mogla da potraje više nedelja.

Ti izbori su bili jedni od najvažnijih na Balkanu poslednjih godina jer od njih zavisi da li će doći do ubrzanog približavanja Srbije evropskim integracijama, ili će ceo region biti gurnut u nestabilnost sa izraženim nacionalizmom, dodaje se.

Prema Gardijanu, Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije, sa osvojenim trećim mestom, moraće da odluče da li će u koaliciju sa ekstremnom nacionalističkom Srpskom radikalnom strankom ili će sa proevropskom Demokratskom strankom predsednika Tadića.

Tajms ocenjuje da bi formiranje vlade moglo da potraje nedeljama, ali ističe da će, koja god vlada da bude formirana, njen prvi veliki izazov biti Kosovo.

Fajnenšel tajms, u tekstu pod naslovom "Pobeda tvrde struje na izborima u Srbiji", ocenjuje da će najveći broj glasova koji su osvojili nacionalisti "držati u defanzivi" demokratski blok i u naredne četiri godine. Dodaje se da će rezultati izbora sada otežati napore Zapada da predstavi svoj plan za nezavisnost Kosova.

Prema tom listu, aktuelni premijer Vojislav Koštunica je u dobroj poziciji da eventualno zadrži svoju funkciju, iako je njegova stranka tek treća po broju glasova.

Francuski mediji u prvi plan ističu skor radikala, koji označavaju kao pobedu nacionalističke struje, ali uz napomenu da nisu uspeli da ostvare apsolutnu većinu, zbog čega se iznose procene da će sastavljanje Vlade uslediti tek posle dugih i neizvesnih pregovora.

Figaro napominje da ni Srpska radikalna stranka, kao ni druga po rezultatu, proevropska Demokratska stranka predsednika Srbije Borisa Tadića, ne mogu same da osnuju Vladu.

Liberasion donosi širi tekst u kom se naglašava da su privatizacije, ubrzanje ekonomskih reformi i evropske integracije prvi put u Srbiji bile u centru interesovanja političkih partija.

Ističe se da privatizacije nisu uvek sprovođene na zadovoljavajući način, ali da je porast ekonomskog razvoja najveći u regionu i da je inflacija zaustavljena.

SAD: Vlada i Kosovo

Američka štampa uglavnom prenosi agencijske izveštaje o izborima u Srbiji, u kojima se ocenjuje da su birači svoje glasove rasuli na 20 političkih partija, ne ostavljajući nijednoj grupi dovoljno snage da vlada sama.

Asošijeted pres ističe da su juče u Srbiji, koja je, kako se navodi, podeljena između prozapadnih reformi i budućnosti Kosova, održani prvi parlamentarni izbori otkako je Srbija ponovo postala samostalna.

Ultranacionalistička Srpska radikalna stranka osvojila je većinu na izborima, navodi agencija, ali dodaje da je nekoliko prodemokratskih partija osvojilo dovoljno poslaničkih mesta da formiraju novu vladu, ako pomire razlike.

Njujork tajms i Vašington post prenose i da se očekuje da će, ubrzo posle izbora, biti predstavljen plan Ujedinjenih nacija o budućem statusu Kosova. "Zapad je strahovao da bi nastala kriza ako bi radikali izašli kao potpuni pobednici, a Kosovu bila data nezavisnost", ocenjuje AP.

Dodaje se i da rezultat izbora ukazuje da bi svako prihvatanje plana Ujedinjenih nacija za Kosovo bilo teško i da će najverovatnije biti odlagano do formiranja nove vlade.

Američka štampa prenosi i ocene da su, u poređenju sa prethodnim izborima 2003, demokrate najveći pobednici jer su udvostručili broj mesta u parlamentu, dok će radikali zadržati isti broj.

Koštuničina vladajuća koalicija je, kako se dodaje, osvojila oko 10 mesta manje nego prošlog puta, dok je novoformirana liberalna koalicija, na čelu sa Čedomirom Jovanovićem, "iznenađujuće ušla u parlament".

I francuska štampa danas prenosi preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, prema izveštajima agencija.

Uz ocenu da su izbori bili odlučujući za proces priključivanja Srbije evropskim strukturama, listovi navode da su na izborima pobedili "ultranacionalisti", ali da će buduću vladu najverovatnije formirati "stranke s demokratskom orijentacijom" - DS i DSS, sa G17 plus.

Ruski mediji: Radikali neće formirati vladu

Bez obzira na izbornu pobedu ultranacionalističke Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji se nalazi pod istragom u Haškom tribunalu, novu vladu Srbije će, po svemu sudeći, sastaviti DS i DSS, ocenjuju ruske televizije.

Televizija Rusija navodi da ovi parlamentarni izbori treba da odrede pravac ekonomskog razvoja države, da stave tačku na sva pitanja privatizacije i pripajanja EU i da reše status Kosova.

Birači su pokazali da im ne smeta što je Šešelj optužen za etnička čišćenja, a radikali, po svemu sudeći, sami neće moći da formiraju vladu.

Po svemu sudeći, partija predsednika Borisa Tadića i "konzervativni nacionalisti", na čelu sa premijerom Vojislavom Koštunicom, počeće konsultacije o formiranju koalicione vlade, navodi TV Rusija.

Prvi kanal navodi da "nije isključeno" da će Koštunica pokušati da sačuva svoje mesto i stane na čelo novog kabineta. Ta televizija navodi da sam Koštunica nije isključio mogućnost koalicije sa trećom partijom, a ni sa radikalima.

"Nije jasno da li je takva koalicija uopšte moguća jer nacionalisti i demokrate imaju suprotne stavove o Kosovu. Prvi žele da sačuvaju Pokrajinu u sastavu Srbije, a drugi da mu daju suverenitet", navodi Prvi kanal.

"Novi parlament nove države moraće, ovako ili onako, da reši sudbinu Pokrajine, odnose sa EU i NATO, kao i da odgovara na zahteve Haškog tribunala o izručivanju zločinaca", zaključuje ta televizija.

Televizija NTV ocenjuje da su za radikale glasali birači nezadovoljni najviše situacijom u vezi sa statusom Kosova i izručivanjem srpskih političara Haškom tribunalu.

Ta televizija navodi da demokrate nameravaju da zajedničkim snagama istisnu ultradesničare iz učešća u formiranju vlade i dodaje da će pregovori o formiranju vlade biti teški, a da "jabuka razdora" može postati Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.