Svetski kongres dijabetesa: Svaka deseta osoba na svetu ima povišen šećer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 13:50

Svetski kongres dijabetesa: Svaka deseta osoba na svetu ima povišen šećer

U Lisabonu je počeo "Svetski kongres dijabetesa", najveći događaj koji se organizuje na temu šećerne bolesti u svetu. Uzimajući u obzir da svaka deseta osoba na planeti ima dijabetes, ovogodišnji kongres je pod posebnom pažnjom svetske javnosti.

Delegaciju naše zemlje predvodi Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, koji je zajedno sa saradnicima već učestvovao na Generalnoj skupštini Međunarodne dijabetes federacije (IDF), i kao predsednik Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedini imao pravo glasa ispred naše zemlje. Srbija će na kongresu imati i dva predstavnika u programu "Mladih lidera u dijabetesu".

Značajno je napomenuti da je upravo u Lisabonu i akademik prof. dr Nebojša Lalić koji je zvanično preuzeo mesto predsednika evropskog ogranka Međunarodne dijabetes federacije (IDF Europe).

Svetski kongres dijabetesa nudi priliku da se prikažu razne inovacije u lečenju dijabetesa, održe mnogobrojne diskusije i predavanja na temu dijabetesa, kao i razmene iskustva ljudi koji žive sa dijabetesom širom sveta. Kongres se organizuje na svake dve godine, ove godine domaćin je Lisabon, dok će 2024. godine domaćin biti Rio de Žaneiro.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.