Svetski hirurzi gosti pančevačke Opšte bolnice

Izvor: RTS, 19.Okt.2017, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski hirurzi gosti pančevačke Opšte bolnice

Vodeći stručnjaci u oblasti kolorektalne hirurgije iz Srbije i inostranstva bili su dva dana gosti pančevačke Opšte bolnice u kojoj je organizovana 7. Hirurška radionica. Tema ovogodišnjeg skupa bila je laparoskopska operacija tumora debelog creva, a održano je i nekoliko stručnih predavanja.
Laparoskopske operacije imaju brojne prednosti u odnosu na klasičnu hirurgiju, jer se pacijenti posle nje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogo brže oporavljaju i ne zadržavaju se dugo u bolnici.

Profesor doktor Amdžad Parvajiz je jedan od najpoznatijih instruktora laparoskopske hirurgije u svetu, a u Pančevu je sa kolegama obavio složenu operaciju uklanjanja tumora na debelom crevu.
"Hirurzi u Srbiji su veoma talentovani. Ovde sam prvi put bio pre četiri godine i sada je Pančevo jedan od vodećih gradova u Srbiji po broju obavljenih laparoskopskih operacija. Ovde hirurzi žele da se usavršavaju i bez problema prihvataju nove metode rada. Krenuli smo u skromnim uslovima da radimo, a sad me je dočekala i mnogo bolja oprema, što je izuzetno dobro za dalji razvoj", kaže dr Amdžad Parvajiz, hirurg iz Londona.
Više od 200 domaćih hirurga u sali Kulturnog centra uživo su preko video linka pratili operaciju debelog creva iz hirurške sale, a mogli su i da postavljaju pitanja kako bi se sve nedoumice odmah razjasnile.
"Interesovanje hirurga je ogromno, jer ovo je oblast hirurgije koja je u zamah kod nas, ali problem je što mi nemamo dobre instruktore za laparoskopsku hirurgiju. Ovakve posete i ovakvi ljudi su dragoceni za nas", kaže dr Mladen Janjić, direktor Hirurške radionice.
Doktor Bojan Radovanović iz Požarevca jedan je od naših najpoznatijih hirurga koji laparoskopski operiše bruh. I njemu susret sa kolegama iz Velike Britanije, Rusije, Portugala i Irana mnogo znači.
"Dobro je što je ovogodišnja radionica posvećena obuci i treningu hirurga, jer to nam najviše u Srbiji nedostaje. Dosta radimo na tome u Okviru Udruženja za laparoskopsku hirurgiju i ovo je pravi način da usavršimo naše znanje", kaže dr Bojan Radovanović, hirurg iz Požarevca.
Prva laparoskopska operacija u pančevačkoj bolnici obavljena je 2005. godine sa pozajmljenom opremom, a ovde sad imaju savremene aparate i u poslednje dve godine urađeno je 97 ovakvih operacija, a samo od početka ove godine 77 odsto operacija raka debelog creva obavljeno je ovom metodom koja je i u svetu sve zastupljenija.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.