Svetski ekonomski forum: Srbija prva po smanjenju inflacije

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2015, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski ekonomski forum: Srbija prva po smanjenju inflacije

Srbija je, prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, baziranom na podacima za prošlu godinu, ostvarila najveći napredak u snižavanju inflacije, gde je napredovala sa 127. na prvo mesto, objavila je NBS.

- Imajući u vidu kretanje inflacije u prvih osam meseci i našu projekciju do kraja godine, Srbija će i naredne godine zadržati prvo mesto prema ovom kriterijumu - ocenila je NBS.

U izveštaju je navedeno da Srbija to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mesto deli sa još 42 zemlje, budući da se najboljim ostvarenjem smatra prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto. Prema ovom kriterijumu, deflacija se smatra podjednako lošom kao i viša inflacija, pa su tako zemlje koje su zabeležile deflaciju rangirane znatno lošije od Srbije.

Indeks globalne konkurentnosti, na osnovu koga se utvrdjuje konkurentska pozicija zemlje, obračunava se na osnovu 12 „stubova“ konkurentnosti.

Ti „stubovi” su organizovani u tri grupe - bazični zahtevi (institucije, infrastruktura, makroekonomsko okruženje, zdravstvo i osnovno obrazovanje), faktori povećanja efikasnosti (visoko obrazovanje i obuka, efikasnost tržišta dobara, efikasnost tržišta rada, razvijenost finansijskog tržišta, tehnološka osposobljenost i veličina tržišta) i faktori inovativnosti i sofisticiranosti (sofisticiranost poslovanja i inovacije).

Posmatrano i po vrednosti „stuba” i po rangu, Srbija je najveće poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu zabeležila u oblasti zdravstva i osnovnog obrazovanja (za šest mesta) i makroekonomskog okruženja (za četiri mesta), navedeno je u saopštenju NBS.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.