Svetski dan slobode medija

Izvor: Studio B, 03.Maj.2012, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan slobode medija

U svetu se obeležava Svetski dan slobode medija, a povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara odlučio je da globalna tema ove godine bude hapšenje i zatvaranje novinara.

Srbija, Svetski dan slobode štampe dočekuje kao "delimično slobodna zemlja" sa zableženim blagim padom na listi "Fridom hausa" sa 72. na 77. mesto.

U izveštaju, objavljenom uoči 3. maja - Svetskog dana slobode štampe, prvi put u poslednjih osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << godina nije zabeležen pad u slobodi medija u svetu, a na listi od 197 zemalja 66 su dobile ocenu "slobodne", 72 "delimično slobodne", a 59 "nisu slobodne".

Srbija je ocenjena rejtingom 35 i zajedno sa Istočnim Timorom i Crnom Gorom, koje beleže isti koeficijent, zauzima od 75 do 77 mesta.

Povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara odlučio je da globalna tema ove godine bude hapšenje i zatvaranje novinara.

Povodom Svetskog dana medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" izdali su proglas kojim nosioce vlasti pozivaju da medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad bez pritisaka i cenzure, na od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju radni i životni standard zaposlenih.

Istakavši da novinari i danas rade u ponižavajućim uslovima, oni su ponovili da su preduslovi slobode medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava, zaštita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

"Uprkos ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus koja je Srbiju uvrstila na listu delimično slobodnih zemalja sveta, ocenjujemo da o stanju medijskih sloboda u Srbiji govori sve dublje siromaštvo medija i zaposlenih", navodi se u proglasu.

Udruženje novinara Srbije obeležiće Svetski dan slobode medija akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" u Nišu gde će uredinici u listu "Pravda" Jelena Spasić biti svečano uručena tradicionalna nagrada udruženja "Zora" za slobodu medija.

Spasić je, kao dopisnica novosadskog "Građanskog nacionalnog", napisala za taj list ekskluzivni izveštaj iz Skupštine Srbije pod naslovom "Državni organi potpuno nespremni za rat", obelodanjujući podatke iz dokumenta koji je poslanicima podelilo Ministarstvo odbrane.

Zbog toga je, kako podseća UNS, protiv nje i njenog urednika Milorada Bojovića podignuta optužnice zbog navodne štete po bezbednost države, ali je novosadsko tužilaštvo na kraju odustalo od hitnog i tajnog suđenja, iako, kako se dodaje, državni organi još nisu zvanično odustali od progona.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija donela je Generalna skupština UN 1993. godine, a na taj dan Unesko tradicionalno održava konferenciju na kojoj učestvuju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizovane agencije UN kako bi procenili stanje u medijima širom sveta.

U svetu su u 2011. godini ubijena 102 novinara. Prema podacima Međunarodnog pres instituta najviše novinara prošle godine ubijeno je u Meksiku - 10, a sledi Irak sa devet, Honduras, Jemen i Pakistan sa po šest ubijenih novinara, pa Čile i Libija po pet. U zemljama Evrope ubijeno je sedam novinara - po tri u Rusiji i Turskoj, a jedan u Azerbejdžanu.

SEEMO nastavlja borbu za slobodu medija

Borba za slobodu medija je stalni poduhvat, izjavio je danas povodom međunarodnog dana slobode medija generalni sekretar Organizacije medija jugoistočne Evrope (SEEMO) Oliver Vujović, ukazujući da je tokom prošle godine registrovano čak 684 kršenja slobode štampe.

Političari regiona koji prati SEEMO - Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvtska, Češka, Slovačka, Moldavija, Mađarska, Makedonija, Kosovo, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina i Srbija - tvrde da poštuju slobodu štamnpe, ali se u njima novinari hapse, fizički i verbalno napadaju, medijska imovina uništava, nastavlja se pritisak i samocenzura čini se da postaje normalna, ističe se u saopštenju SEEMO.

"Pozivam sve vlasti da pretvore svoju retoričku podršku slobodi medija u realnost, da rasvetle nerazjašnjenja ubistva, pronađu počinioce raznih napada na novinare, zaštite novinarstvo od svih vrsta pritisaka i garantuju slobodno I demokratsko okruženje medijima", naglasio je Vujović.

U pojedinim zemljama medijsko vlasništvo nije transparentno, dodaje SEEMO ukazujući da je prošle godine registrovano 684 kršenja slobode štampe.

SEEMO dalje ukazuje da jedan broj ubistava novinara u regionu, među kojima je i onih koji su se desili pre više od 10 godina, ostalo nerešeno.

Brutalne policijske metode prema novinarima koji su pokrivali demonstracije i proteste nanele su im poverede zbog koji su hospitalizovani, a pojedini reporteri zadobili su trajne posledice.

Fizičke i verbalne pretnje, posebno u manjim gradovima, nisu se umanjili i čini se čak su pojačani tokom predizbornih perioda, konstatuje SEEMO.

Takođe, ekonomski pritisak je direktna ili indirektna metoda vršenja pritiska, kroz povalčenja oglasa. Ekonomska kriza i smanjenje profita dovele su do pogoršanja uslova rada za mnoge izveštače, terajući ih na rad za manje plate i često bez stabilnog zaposlenja, konstatuje SEEMO. Negativni trend je bio praćen i porastom trzišta elektronskih medija, kao i relativne slobode izjašnjavanja za njene korisnike.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.