Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

BEOGRAD - Virusni hepatitisi predstavljaju globalni zdravstveni problem, a svaki 12. čovek na svetu inficiran je virusom hepatitisa B i C, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 19. maja - Svetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Taj datum obeležava se s ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti, odnosno putevima infekcije, faktorima rizika, otkrivanju i lečenju, a podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je više od dve milijarde ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u svetu zaraženo nekim od virusa hepatitisa.

Hepatitis je bolest jetre, čiji su uzročnici - virusna infekcija, paraziti, bakterije, hemikalije, autoimuni procesi, lekovi i alkohol.

Najčešći uzročnici hroničnog hepatitisa su virusi, a hronični virusni hepatitisa B i C su naročito opasni, jer mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović kazao da će nizom aktivnosti koje imaju za cilj da bace više svetlosti na sve faktore koji su značajni za ovaj ozbiljni zdravstveni problem, to ministarstvo obeležiti Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Simonović je naveo da su najvažniji ciljevi upereni prema smanjivanju incidencije nastajanja te bolesti, rasvetljavanju niza pogrešnih predstava i poboljšavanju informisanosti populacije o hepatitisu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je u toku 2008. godine registrovano 1.295 slučajeva virusnih hepatitisa, prijavljeno je 344 slučaja akutnog virusnog hepatitisa B, a registrovano je i 169 slučajeva akutnog hepatitisa C.

Kako je navedeno, u 2008. godini registrovane su 2.042 osobe obolele od akutnog virusnog hepatitisa A, što je za 29 odsto manje u odnosu na 2007. godinu kada je prijavljeno 2.860 obolelih osoba.

Svetska hepatitis alijansa pokrenula je kampanju "Da li sam ja broj 12" kako bi podstakla ljude da globalno razmišljaju o preventivnim merama, faktorima rizika, dijagnostikovanju i manifestaciji bolesti.

Svetska hepatitis alijansa je nevladina organizacija koja okuplja predstavnike oko 200 udruženja pacijenata sirom sveta obolelih od hepatitisa B i C, kao i sve duge organizacije u svetu koje se bave borbom protiv hepatitisa.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa u Beogradu, Zemunu, Kragujevcu i Novom Sadu biće organizovana akcija besplatnog testiranja na antitela na hepatitis C virusa.

Akcija besplatnog testiranja u Kragujevcu počela je juče i trajaće do 22. maja od osam do 10 časova na Klinici za infektivne bolesti KC Kragujevac, dok će građani Novog Sada testiranje moći da obave od 20. do 25. maja od osam do 13 časova u institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.