Svetske agencije o Vučićevoj poseti Zagrebu

Izvor: RTS, 12.Feb.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske agencije o Vučićevoj poseti Zagrebu

Britanska agencija "Rojters", američka "Asošijeted pres" i "Blumberg" izvestili su o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.
Hrvatska i Srbija obećale su da će intenzivirati rad na rešavanju pitanja prava manjina, granice i nestalih osoba, piše Rojters u izveštaju o poseti predsednika Srbije Zagrebu, konstatujući da je takva poruka upućena u nastojanju poboljšanja "gorkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosa" decenijama posle raspada bivše Jugoslavije.

Britanska agencija prenosi da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, rekla da su odnosi Srbije i Hrvatske "opterećeni prošlošću", ali da ovog puta o tome nisu razgovarali.
"Pokušaćemo da u narednih 100 dana promenimo atmosferu i svi srpski zvaničnici će morati da učine sve za bolje uzajamne odnose. To će biti signal dobre volje sa naše strane", prenosi Rojters reči predsednika Vučića sa konferencije za novinare u Zagrebu.
Agencija prenosi i da je "oko 1.000 ljudi protestovalo zbog posete predsednika Srbije Zagrebu".
Vučić i Grabar Kitarovićeva su se dogovorili da poboljšaju saradnju u rešavanju pitanja nekoliko hiljada nestalih Hrvata i Srba tokom sukoba 1991–95. godine.
AP: Srbija i Hrvatska obećale da će raditi na smirivanju tenzija
Američka agencija AP izvestila je o poseti predsednika Srbije Zagrebu ističući da su Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović obećali da će raditi na smirivanju tenzija između dve zemlje.
Odnosi Srbije i Hrvatske smatraju se ključnim za mir i stabilnost Balkana, ističe AP.
Vučić je, prenosi AP, rekao da je došao da "razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo".
Neuspeh da reši granično pitanje mogao bi da predstavlja najveću prepreku za članstvo Srbije u EU, jer bi Hrvatska, koja je već članica, mogla da ga blokira, ocenjuje američka agencija podsećajući da je EU poručila kandidatima da pre prijema moraju da reše svoje granične sporove.
Blumberg: Predsednici Srbije i Hrvatske za rešavanje otvorenih pitanja
Predsednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, obećali su da će rešavati neka pitanja koja postoje i tri decenije od raspada Jugoslavije, ističući da dele odgovornost za budućnost regiona, ističe agencija Blumberg u izveštaju o poseti predsednika Srbije Zagrebu.
Američka agencija navodi i da Grabar Kitarovićeva i Vučić nisu pomenuli otvorena pitanja kao što su potencijalna ratna odšteta i saglasnost oko jurisdikcije za ratne zločine.
"Što se tiče prošlosti ne slažemo se skoro ni o čemu, ali barem shvatamo da druga strana ima drugačiji stav. Ipak, Srbija i Hrvatska će morati da grade mnogo bolje odnose u budućnosti, hteli to političari ili ne", prenosi Blumberg reči srpskog predsednika.
Agencija ističe da su Grabar Kitarovićeva i Vučić rekli da će nastojati da reše granični spor i pitanja saobraćaja, kao i neslaganja oko odnosa prema manjinama i pitanju nestalih.
O Vučićevoj poseti Zagrebu izvestio je Radio Slobodna Evropa, navodeći da je iz Zagreba upućen niz pozitivnih poruka.
U opširnom izveštaju o poseti Vučića Hrvatskoj, RSE ističe da obe strane očekuju da će manjine u dve zemlje profitirati od današnjeg sastanka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić u Zagrebu - evo kako su to videli svetski mediji

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2018

Hrvatska i Srbija obećale su danas da će da intenziviraju rad na rešavanju pitanja prava manjina, granice i nestalih osoba, piše Rojters u izveštaju o poseti predsednika Srbije Zagrebu, konstatujući da je takva poruka upućena u nastojanju poboljšanja "gorkih odnosa" decenijama posle raspada bivše...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.