Upozoravamo; Vratio se

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 07:40

"Upozoravamo"; Vratio se

Svetska meteorološka organizacija (SMO) upozorila da će temperature nastaviti da rastu.

Najtoplija zabeležena godina na svetu, 2016. poklopila se sa jakim El Ninjom, iako stručnjaci upozoravaju da su klimatske promene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez El Ninja

Očekuje se da će temperature vazduha širom sveta nastaviti da rastu zbog efekata El Ninja, najpoznatijeg fenomena globalnog klimatskog sistema koji se prvi put pojavio u tropskim oblastima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pacifika, saopštila je SMO.

El Ninjo je fenomen zagrevanje površinske temperature vode u istočnim i centralnim delovima Tihog okeana i povezan je sa nastankom ekstremnih vremenskih prilika - od tropskih ciklona preko obilnih padavina do jake suše, prenosi Rojters.

Saopštenje SMO potvrdilo je poslednji mesečni izveštaj američkog Nacionalnog administrativnog centra za predviđanje klimatskih promena. Najtoplija zabeležena godina na svetu, 2016. poklopila se sa jakim El Ninjom, iako stručnjaci upozoravaju da su klimatske promene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez El Ninja.

SMO je u maju saopštila da postoji jaka verovatnoća da bi rekord iz 2016. godine uskoro mogao da bude oboren, jer će najmanje jedna od narednih pet godina, ali i predstojeći petogodišnji period u celini, biti najtopliji do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.