Izvor: Medijski istraživački centar, 05.Avg.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska bronza za Dušana

Piše Vesna Petrović
Dušan Zdravković, maturant Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu osvojio je bronzanu medalju na Informatičkoj olimpijadi na Tajlandu postigavši izvanredan uspeh na ovom međunarodnom takmičenju. Sa medaljom sa Tajlanda u Srbiju se vratio i Boris Grubić, učenik novosadaske gimnazije koji je na ovom takmičenju osvojio srebro. Boris i Dušan su osvijili nagrade u izuzetno jakoj konkurenciji jer je na takmičenju učestvovalo blizu 320 informatičara iz 78 država. >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << U državnom timu za Olimpijadu na Tajlandu nalazili su se, pored Dušana Zdravkovića i Borisa Grubića još i Nikola Stoiljkovć iz Niša kao i beograđanin Aleksa Stanković. Srpske takmičare su za olimpjadu pripremali Nišlija Andreja Ilić, apsolvent Prirodno- matematičkog fakulteta u Nišu i Maja Kabilja iz Beograda.
Uspeh srpskih informatičara utoliko je značajniji jer je bilo dosta finansijaksih problema pre njihovog polaska za Tajland budići da je Ministarstvo prosvete i nauke odustalo od finansiranja njihovog puta pod izgovorom da su oni dali novac za to ali da je on utrošen za odlazak na Balkanijadu koja se ne nalazi na listi takmičenja koja finansira resorno ministarstvo. Mladi genijalci su se zahvaljujući donatorima obreli na prestižno svetsko takmičenje i pokazali da i te kako zaslužuju veliku pažnju.
Dušanu Zdravkoviću medalja koju je osvojio na Tajlandu nije prva nagrada u ovoj godini. Ovaj mladi niški informatičar je pokazao zavidne rezultate i na Balkanijadi koja je ove godine održana u Rumuniji i sa koje je Dušan, takođe, doneo bronzanu medalju.
Takmičenje je trajalo dva dana, tokom kojih su učenici imali zadatak da reše po tri algoritamska zadatka čiji je tip prilagođen onome što u svom poslovanju zahtevaju velike softverske kompanije.
Ministarstva nauke i prosvete nisu htela da finansiraju put mladim genijalcima, tako da su oni, nakon što su našli sponzore i otputovali, poslali ministrima razglednice sa Tajlanda u kojima su ih pozdravili i poručili da se nadaju da će država sledeće godine imati više razumevanja za njih.
-Do sada su mladi talenti za takmičenja i dobijali neki dinar od resornih ministarstava, ali je sada doneta odluka da se ovo finansiranje ukida kada se radi o takmičenjima na Balkanijadi, a para neće biti ni za Olimpijadu – rekao je Andreja Ilić pre odlaska ekipe na takmičenje. – Sa Balkanijade smo se vratili sa tri bronzane medalje, od nas su bili bili bolji samo Rumuni i Bugari koji su, i inače, svetska klasa, ali nas ne pitajte kako smo otišli.Sada smo prinuđeni da tražimo sponzore , a ako ne sakupimo potrebnih 800.000 dinara, nećemo ni učestvovati – rekao je Andreja Ilić.
Društvo matematičara Srbije ovim povodom takođe reagovalo i kontaktiralo Ministarstvo prosvete i nauke ali bezuspešno.
-Radikalan potez bio je ukidanje finansiranja svih Balkanijada, a ima ih četiri, i to bez ikakvog objašnjanja. Za Međunarodne olimpijade iz matematike i informatike novac je određen proizvoljno, a matematičare će ga biti dovoljno, ali je za informatičare daleko ispod potrebnog s obzirom na daleku destinaciju, Tajland – istako je pre odlaska naše ekipe na takmičenje dr Zoran Kadelburg, predsednik Društva matematičara Srbije.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.