Svetki mediji bruje o srpskom lokalitetu: Oduševljeno izveštavaju o značaju Viminacijuma!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 00:30

Svetki mediji bruje o srpskom lokalitetu: Oduševljeno izveštavaju o značaju Viminacijuma!

Arheolozi procenjuju da su otkrili samo 4 procenata nalazišta

Duboko pod zemljom srpskih polja kukuruza, blizu rudnika uglja, dobro očuvane ostatke sedišta rimskih legija iskopavaju arheolozi koji kažu da sve to ovo mesto čini jedinstvenim - navodi "Džerusalem postu".

Prostirući se na oko 3.500 kvadratnih metara, sedište, ili principium - pripadalo je Sedmoj Klaudijevoj legiji. Njegova lokacija je utvrđena na proleće tokom istraživanja.

Širom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teritorije Rimskog carstva postoji preko 100 zabeleženih principijuma, ali gotovo svi se nalaze pod modernim gradovima, rekao je Miomir Korać, vodeći arheolog koji radi na iskopavanju u Viminacijumu.

- Kompleks koji se nalazi istočno od Beograda imao je 40 soba sa zagrejanim zidovima, riznicom, svetilištem, paradama i fontanom. Do sada je istražena samo četvrtina, a iskopavanja bi trebalo da se nastave narednog proleća - rekao je vodeći arheolog principija Nemanja Mrđić.

Sedma Klaudijeva Legija bila je aktivna između 2. i 5. veka nove ere, a njen zid i logor i principijum bili su odvojeni od ostatka Viminacijuma, koji je imao svoja utvrđenja.

Iskopavanja Viminacijuma traju od 1882. godine, a tamo se nalaze rimski brod, zlatne pločice, skulpture od žada, mozaici i freske, zajedno sa 14.000 grobnica i ostacima tri mamuta. Arheolozi procenjuju da su otkrili samo 4 posto nalazišta, za koje kažu da je veće od njujorškog Centralnog parka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.