Svetinje obradovale dušu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Maj.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetinje obradovale dušu

Hodočašnici iz Frankfurta koji su krenuli putem pravoslavnim i stazama srpske istorije obišli su Carigrad, odnosno Konstantinopolj, nekada glavni grad Vizantijskog carstva, današnji Istanbul. Put ih je prvo odveo do manastira Horu koji je pretvoren po uspostavljanju Osmanlijskog carstva pretvoren u džamiju.

U prelepom manastiru se nalaze raskošni mozaici i čuvena ikona Vaskrsenja Gospodnjeg, a potom je put nastavljen ka hramu Svete Sofije, nekada najveće pravoslavne crkve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja je spoljnim izgledom pretvorena u džamiju. Danas je Aja Sofija jedna od najvećih turističkih destinacija današnjeg Istanbula. Hodočasnici su posetili i Vaseljensku patrijaršiju koja je u 11. veku bila prestonica pravoslavnih vernika Grčke, Rusije, Balkana i Male Azije.

- Osim što sam fasciniran istorijom i veličinom Carigradom, današnjim Istanbulom, posebno sam impresioniran, kao građevinski inženjer, arhitekturom i načinom kojim je sve to izgrađeno. Prosto je neverovatno da su u četvrtom veku tadašnjom tehnikom, bez kompjutera i ostalih modernih alatki, mogli da izgrade impozantne objekte koje ni uz pomoć današnje tehnologije ne bi bilo jednostavno izgraditi. Ne mislim samo na Crkvu Svete Sofije nego i na druga zdanja koje smo videli na ovom putu. Po mom mišljenju, svako bi trebalo da ode i obiđe taj grad - kaže Saša Ćelić iz Frankfurta.

Saša Bošković, takođe iz Frankfurta, takođe hvali grad, a na njega su još snažniji utisak ostavili hodočasnici.

- Drago mi je što sam baš s ovim ljudima krenuo na pokloničko putovanje. Svi smo se bolje upoznali i svako je spreman da pomogne u svakom trenutku, bilo da je reč o ozbiljnim stvarima. Volimo i da se šalimo. Mogli smo do sada mnogo toga da naučimo i vidimo i verujem da ćemo do kraja našeg hodočašća videti još mnogo znamenitosti.

A prilika za to bilo je puno jer se posle Carigrada išlo na Svetu Goru, na manastir Vatoped.

Vodič grupe hodočasnika je Đuro-Đuka Knežić, student teologije u Solunu:

- Naše putovanje je upravo doživelo duhovni vrhunac. Da bismo kompletirali sliku države Vizantije, otišli smo u manastir Vatoped koji je njen predstavnik u 21. veku. Pričestili smo se u kapeli koju je podigao Sveti Sava što je na nas svakako ostavilo poseban utisak. To se primetilo na celoj grupi hodočasnika. Što se mog utiska iz Carigrada tiče, ja verujem i nadam se da će Sveta Sofija opet da bude pravoslavna crkva.

Oduševljen je i Goran Sejmanović iz Frankfurta:

- Prvi put sam na Svetoj Gori i nema reči kojima bih mogao da opišem ovaj doživljaj. Još iz dečačkih dana sam želo da obiđem Atos koji je za mene bio negde daleko, a sad sam tu. Posebno me fascinirala isposnica Svetog Save na Kareji. U Carigradu me je fascinirala poseta Carigradskoj patrijaršiji gde smo se poklonili moštima Sveta Tri jerarha i videli smo crni stub za koji je bio vezan Isus Hristos pre raspeća.

- Više puta sam bio na Svetoj Gori i uvek se iznova obradujem i iznenadim lepotom svetinja. Pored manastira Vatoped, obišli smo i isposnicu Svetog Save gde nas je otvorena srca dočekao otac Nikodin. Tamo smo se pomolili i ispevali Himnu Svetom Savi. Na polasku smo za predivnu dobrodošlicu uzvratili poklonom. Svi smo pod jakim duhovnim utiscima hvala Gospodu Bogu što nam je omogućio ovo putovanje i ispunio nam želje - kaže Mladenko Žarić, potpredsednik crkvenog odbora i podđakon u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.