Sveti Vrači – Kuzman i Damjan

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Vrači – Kuzman i Damjan

Ova dva sveca su besplatno lečila narod, ispunjavajući Hristovu zapovest: "Badava primiste - badava dajete"! Sveti Vrači su esnafska slava lekara i lekarskih udruženja.

Kozma, kako se pravilno piše i izgovara njegovo ime, i Damjan behu braća po telu i duhu. Rodom su iz Azije. Otac im je bio neznabožac , a majka hrišćanka. Napušteni od oca, živeli su pod okriljem brižne ljubavi majke Teodotije, koja ih je vaspitala kao istinite hrišćane. Božjom promisli behu naučeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lekarskoj veštini i besplatno lečiše narod, ispunjavajući Hristosovu zapovest: "Badava primiste - badava dajete"!.

Ispunjeni snagom Hristove vere oni predano i čestito lečiše sve obolele, nepraveći nikakvu razliku među njima. Zbog poštenja narod ih nazva i bezmitnicima, to jest ljudima koji se ni na koji način nisu mogli podmititi.

Upokojiše se u blaženom i večnom miru 14. novembra nepoznate godine. Zato je taj dan posvećen Svetom Kozmi i Damjanu.

Narod ih slavi kao velike dobrotvore. Danas će mnogi travari i narodni iscelitelji spremati lekovite trave i meleme moleći se Svetim Vračima – kako ih od milošte zovu – sa nadom da će molitve upućene njima pojačati dejstvo njihovih lekarija. Mnogi Srbi ih proslavljaju kao kućnu slavu. Esnafska su slava lekara i lekarskih udruženja.

Nekad se o njihovoj slavi u Šumadiji, Kačer, Levču i Temniću spremalo posebno jelo koje se zvalo slađenica. Teško da ćete danas biti u mogućnosti da ovo je jelo napravite, jer je tehnologija otišla mnogo ispred nas.Ali, to nije razlog da se recept zaboravi. A on glasi:

U avanu se sveža pšenica blago istuca, sipa u lonac, nalije vodom i na tihoj vatri kuva dobar sat. U crepulju podmazanu maslom stavi se sitno naseckan praziluk, crni luk i crvena paprika. Sve se to nalije malo oceđenom pšenicom i dobro promeša. Preko toga se narenda slanog, starog i masnog sira. Sir mora celu masu da pokrije, a taj sloj treba da bude debljine domaćinovog kažiprsta. Crepulja se pokrije žarom i pepelom.

Dok domaćin ispije satljik ohlađene šljivovice slađenica je gotova. Gosti je jedu toplu, dok domaćin veselog pogleda, sa mirom u duši uživa u zadovoljstvu svojih milih prijatelja .

Dragomir Antonić, iz knjige "Običajnik u Srba"

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.