Sveti Prepodobni Pavle Ksiropotamski: Mudrost koju je carev sin podelio sa nama

Izvor: NaDlanu.com, 10.Avg.2015, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Prepodobni Pavle Ksiropotamski: Mudrost koju je carev sin podelio sa nama

Sin cara Mihaila Kuropalata. Sa sjajnim obrazovanjem, sa retkom mudrošću i ujedno krotošću Prokopije (tako se najpre zvaše) beše u svojim mladićkim godinama predmet divljenja celog Carigrada.

U jednoj povelji car Roman Stariji naziva ga „najvećim od svih filosofa”. No bojeći se da mu se duša ne pogordi i ne propadne od ljudske slave, ovaj sjajni mladić obuče se jednoga dana u rite prosjačke i dođe u Svetu Goru, gde primi monaški čin od znamenitog svetitelja Kozme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << />
Posle dugih usamljeničkih podviga on obnovi Ksiropotamski manastir, a malo za tim sazida novi manastir Svetopavlovski, gde u starosti i skonča. Kada se taj manastir osveštavao, car Roman pošlje na dar veliki deo Časnog Krsta, koji se i do danas tamo čuva.

Kaže se za ovoga svetitelja, da je propovedao Jevanđelje u Makedoniji i Srbiji. Pretrpeo je mnoge muke od zloga cara Lava Jermenina, ikonoborca, i upokojio se 820. g. Pred smrt svoju sveti Pavle reče bratiji: „Evo stiže čas, koji je duša moja uvek želela i od koga se telo moje uvek strašilo”.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.