Izvor: Blic, 08.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svete mi se zbog smene predsednika

Odbornika Crnogorske partije Mila Milojka, u centru Lovćenca u subotu po podne, pretukla su dva mladića, a jedan od njih je, prema tvrdnjama samog Milojka, sin predsednika Opštinskog odbora DS Mali Iđoš. Napadač je priveden.

Nakon smene Vladimira Lopičića (DS) sa mesta predsednika SO Mali Iđoš, sukob predstavnika vladajuće koalicije koju čine Crnogorska partija, Mađarska koalicija i SPS sa Demokratskom stranom tako je kulminirao premlaćivanjem jedinog odbornika Crnogrske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partije u maloiđoškom parlamentu.

- Prilikom parkiranja ispred prodavnice u kojoj radi moja majka, primetio sam iza mog auta crni džip sa NS tablama. Nepoznati mladić me je pitao da li sam ja Milojko i nakon moje potvrde prišao mi je zajedno sa Milutinom Pejovićem, kojeg znam iz viđenja. Odmah su počeli su da me udaraju uz pretnje i psovke. Kada sam pao nastavili su da me udaraju po glavi i telu. Ubrzo je došla policija koja je zadržala Pejovića, dok je drugi uspeo da uđe u džip i pobegne - kaže Milojko kojeg su nakon razgovora u policiji, odveli u bolnicu.

On ocenjuje da je jedini razlog za „ovako nešto" smena Vladimira Lopičića iz DS sa mesta predsednika SO jer smatraju da je upravo njegov glas bio presudan.

- Lopičić mi je nakon sednice otvoreno pretio rečima „videćeš ti šta će ti se dogoditi", a Milutin Pejović, koji već duže vreme živi u Novom Sadu, sin je sekretara MZ Lovćenac i predsednik odbora DS Mali Iđoš - tvrdi Milojko koji je nakon prijema u urgentnu ambulantu zadržan radi detaljnijih pregleda na odeljenju hirurgije u vrbaskoj Opštoj bolnici.

U saopštenju za javnost Mađarske koalicije, SPS i CP stoji da napad na Milojka kulminacija verbalnih napada i pretnje otkako je DS od 28. maja ponovo u opoziciji. Predsednik Crnogorske partije Nenad Stevović juče se obratio otvorenim pismom predsedniku Borisu Tadiću povodom subotnjeg incidenta.

- Imajući u vidu činjenicu da je javno izrečena sumnja da su u ovaj napad umiješana lica bliska lokalnom rukovodstvu DS u Malom Iđošu, pozivamo vas da osudite pokušaj zastrašivanja pripadnika crnogorske manjine u Srbiji. Napad vidimo kao opasni pokušaj unošenja novih problema u odnosima Srbije i Crne Gore, ali smo sigurni da će taj mračni pokušaj destabilizacije biti neuspešan - stoji u pismu Tadiću. Stevović je od predsednika Srbije tražio i da zaustavi „skoro ustaljeno osporavanje crnogorskog nacionalnog identiteta u Srbiji i javno se založi da se crnogorskoj nacionalnoj manjini pruže sva međunarodno zagarantovana manjinska prava.

Nakon lokalnih izbora u maju 2008. godine, od 25 odborničkih mandata većinu su formirale Mađarska koalicija sa 12, CP sa 1 i SPS sa 2 odbornika. U januaru 2009. godine DS sa sedam mandata pridružila se odborničkoj većini, a Pal Karolj iz SVM ustupio je mesto predsednika skupštine demokrati Vladimiru Lopičiću. Ubrzo potom, došlo je do razmirica između DS sa koalicionim partnerima koji su Lopičića optužili za vređanje na nacionalnoj osnovi, kao i odbijanje da raspiše izbore za savete u MZ Lovćenac i Mali Iđoš u kojima DS ima većinu. Konačan razlaz sa DS usledio je na vanrednom zasedanju 28. maja kada su odbornici MK, CP i SPS izglasali smenu predsednika skupštine iz DS. Niko od predstavnika DS nije želeo da komentariše najnoviji incident.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.