Sveta gora, ostrva i hramovi: Mesta gde je ženama zabranjen ulaz

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta gora, ostrva i hramovi: Mesta gde je ženama zabranjen ulaz

Na Svetoj gori pronađene su kosti za koje se pretpostavlja da su pripadale ženi.

Vest da su na Svetoj gori pronađeni posmrtni ostaci žene iznenadila je mnoge jer ženama vekovima nije dozvoljen ulazak na ovo mesto.

Kosti su pronađene ispod kapele Svetog Atanasija u manastiru Pantokrator Grčke pravoslavne crkve.

Posle nekoliko meseci istraživanja, američka antopološkinja Lora Vin Antikas kaže da će otkriće pokrenuti niz pitanja od kojih je jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - ko je bila ova žena.

Vin Antikas je zaključila da su kosti po veličini i obliku ženske, kao i da su prenete u manastir sa drugog mesta na kom je osoba bila sahranjena.

Kosti su poslate u istraživački centar, a očekuje se i genetska analiza za definitivno određivanje pola osobe čiji su ostaci pronađeni, pošto je teško objasniti kako su se kosti žene našle na Svetoj Gori.

Ako testovi potvrde tvrdnju Vin Antike, to će biti prvi put da je žena sahranjena na ovom poluostrvu.

Monasi su u vreme gusarskih napada otvarali vrata ženama, ali vrlo retko, a poznata je i priča da je srpski kralj Dušan Nemanjić na poluostrvo doveo suprugu Jelenu - ali da ju je sve vreme nosio, kako ne bi zakoračila na tlo.

U svim manastirima bili su postavljeni tepisi, kako ona ne bi dodirnula zemlju.

Postoji još nekoliko izuzetaka. Za vreme građanskog rata u Grčkoj, od 1946. do 1949, žene su odlazile na poluostrvo u potrazi za životinjama.

Kada se 1953. jedna Grkinja obukla kao muškarac i otišla tamo, Grčka je donela zakon o strogoj zabrani uz kaznu zatvora od godinu dana u slučaju prekršaja.

U maju 2008, ukrajinski krijumčari ljudi izbacili su četiri Moldavke na obalu Svetu Goru. Policija ih je na kratko zadržala, ali jedan oficir je rekao da su im monasi oprostili.

Na Svetoj gori živi oko 2.500 monaha u pećinama, kolibama ili nekom od 20 manastira. Zabrana iz 10. veka bila je najjednostavniji način da se osigura celibat.

Ono što Svetu Goru razlikuje je to što se čitavo poluostrvo smatra ogromnim manastirom.

Ali postoji i drugi razlog zabrane za žene, a povezan je sa pravoslavnom tradicijom.

Jedno od verovanja je da Bogorodica nije mogla da ode na Kipar kada je želela, pa je ostala na Svetoj Gori.

Toliko joj se svidelo, da je molila Isusa da postane samo njena i to se i desilo.

Zato se Sveta gora naziva i Bogorodičinim vrtom i ona je jedina predstavnica žena na tom mestu.

Hram Sabarimala nalazi se na jugozapadau indijske oblasti Kerala i propisi ne dozvoljavaju ulazak ženama između desete i pedesete godine života - u periodu dok imaju menstrualne cikluse. Ženama je ipak odlukom suda bilo dozvoljeno da ulaze u hram, ali je tu odluku Vrhovni sud te zemlje nedavno odlučio da preispita.

Planina Omine u Japanu je oblast, koja se smatra svetom za sledbenike japanskog narodnog verovanja, poznatija kao Šugendo mesto gde muški iskušenici testiraju odanost putem niza psihičkih izazova. Planina se nalazi na UNESKO listi zaštićenih područja, a sve do 1960-ih ženama je odlazak bio potpuno zabranjen. Danas žene ne mogu samo na određena područja

Herbertštrase u Hamburgu je oblast crvenih fenjera na čijem ulazu stoji tabla s natpisom: "Zabranjen ulaz maloletnicima i ženama". Žene i maloletnici i dalje ne mogu u ovu ulicu.

Mlimađi plaža nalazi se na jugoistoku Afrike i pripada Komorskim ostrvima. Verska zajednica koja živi ovde vršila je pritisak na vlasti da zabrane ženama da uđu na ovo ostrvo.

Okinošima - pošto se smatra svetim mestom, ovo japansko ostrvo zabranilo je ulaz ženama. Ovo mesto naseljavaju isključivo muškarci, a svake godine u maju izdaje se 200 posebnih dozvola za ulazak muških posetilaca.

Park Galaksi Erding - Ovo je čudan slučaj kada zabrana nema nikakve veze sa religijom. Vodeni park u blizini Minhena u Nemačkoj zabranio je ženama da ulaze u određene vodene atrakcije, jer je nekoliko žena zadobilo povrede genitalija tokom vožnje na toboganu koji dostiže brzinu od 70 kilometara na sat.

Hadži Ali Darga nalazi se na ostrvu Vorli, južno od Mumbaja u Indiji. Na ovom ostrvcu nalazi se grob sveca, u čiji mauzolej je ženama zabranjen ulazak od 2011. Razlog je taj što se žene tokom menstruacije smatraju "prljavim".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.