Sveta Katarina među beduinima

Izvor: Politika, 06.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta Katarina među beduinima

Šarm el Šeik je najpoznatije i najposećenije letovalište na Sinajskom poluostrvu, a možda i u Egiptu.

Udaljeno je oko 500 kilometara od Kaira, a za putnike iz Srbije – tri i po sata leta od Beograda. Krasi ga predivna klima i toplo more koje i u oktobru ima više od 30 stepeni (najviša dnevna temperatura oko 32 stepena Celzijusa). Posle kupanja u moru prija osveženje u hotelskim bazenima, gde je temperatura vode niža za oko četiri stepena.

Veliki broj hotela, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponekad izgledaju nestvarno i podsećaju na priče o Aladinu, nose imena najvećih hotelskih grupacija: "Hilton", "Šeraton", "Interkontinental"... Tokom večeri ceo grad se kupa u bleštavom svetlu kroz koje promiče veliki broj turista i lokalnog stanovništva. Domaćini su uvek na usluzi, za prevoz, pomoć, a priličan broj i da vas sačuva.

Na samo nekoliko kilometara od aerodroma i sedam kilometara od centra Šarma nalazi se hotelski kompleks "Šeraton" sastavljen iz tri dela: glavne zgrade, vile i bungalova. U glavnoj zgradi ima 350 soba sa pogledom na more. Vile i bungalovi se nalaze na padini koja je ispresecana ulicama zanimljivih naziva: Romantično brdo, Delfin, Manta, Barakuda...

Hotelska plaža je peščana, a u vodu se ulazi preko pontona da se ne bi nagazili predivni korali koji se nalaze uz obalu. Lepota podvodnog prizora tera vas da ronite satima uživajući u razgledanju korala i ribica nestvarnih boja i oblika.

Skoro svaka ulica, između zgrada, ima bazen, a zatim počinje maštoviti niz bazena povezanih prelazima i vodopadima, koji vode do plaže: ispod jednog vodopada nalazi se bar za posluženje napitaka dok uživate u vodi.

Naša agencija je imala u ponudi i dvodnevni izlet u Kairo, krstarenje do ostrva Tiran, posetu akvaparku, plovidbu brodom podmornicom, jahanje kamila, vožnju četvorotočkašima kroz pustinju, uspon na Mojsijevu goru i posetu manastiru Svete Katarine.

Izabrali smo izlet do Svete Katarine i ronjenje kod ostrva Tiran.

Pravoslavni manastir Svete Katarine i Mojsijeva gora udaljeni su tri sata vožnje od Šarm el Šeika. Na putu ka manastiru prolazi se kroz kamenitu pustinju u kojoj su veoma retke naseobine beduina, zatim pored kontrolnog punkta Ujedinjenih nacija koje ovde imaju bazu od rata sa Izraelom 1969. godine.

Pored puta na jednoj uzvišici sačekao nas je bazar, spreman za turiste, prepun rukotvorina, raznih perlica, pečenog kamena sa kristalima u sredini, minijaturnih kamila, piramida i još koječega. Ubrzo shvatamo da su odlični trgovci, primaju sve svetske valute.

Manastir se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, a Mojsijeva gora na 2.285 metara iznad nivoa mora. Manastir je sagrađen za vreme cara Justinijana u šestom veku na mestu gde se, prema biblijskom predanju, u plamtećem grmu kupine Bog ukazao Mojsiju. Takođe prema predanju, na vrhu planine Mojsije je video slavu Božiju i primio toru (deset Božijih zapovesti). Sa Mojsijeve gore silazi se niz 3.750 stepenika koje su vekovima klesali monasi Svete Katarine. Manastir ima bogatu zbirku rukopisa, kao i vizantijski mozaik koji prikazuje Preobraženje Hristovo.

Miroslav Krga Beograd

[objavljeno: 06.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.