Svet tuguje za Ananom: Oblikovao je Ujedinjene nacije kao niko pre njega

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2018, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet tuguje za Ananom: Oblikovao je Ujedinjene nacije kao niko pre njega

Državnici izrazili poruke saučešća

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, poručila da ju je on inspirisao svojim idejama, čvrstim uverenjima i harizmom, a žaljenje izražava i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Pročitajte i:

U saopštenju povodom smrti Anana, koji je preminuo rano jutros u 81. godini života u Švajcarskoj, Merkel navodi da je on oblikovao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ujedinjene nacije "kao niko pre njega" i "da je znao kako da pobudi entuzijazam, naročito kod mladih ljudi", prenosi agencija AP.

Predsednik EK Žan-Klod Junker je u odvojenom saopštenju izrazio žaljenje "zbog odlaska svog starog prijatelja i inspiracije", navodeći da bi "najveće priznanje koje bismo mogli odati Kofiju Ananu bilo da se očuva živim njegovo nasleđe i njegov duh".

Bivši predsednik SAD Barak Obama je rekao da je Kofi Anan "oličenje misije Ujedinjenih nacija", i da "nikada nije prestao da teži boljem svetu".

Ljudi širom Afrike su izrazili šok i tugu zbog smrti Anana, rođenog u Gani, i prvog crnog Afrikanca koji je postao generalni sekretar UN-a.

- Mi smo u šoku. Afrika i svet su izgubili posebno ljudsko biće - navodi se u saopštenju Fondacije Nelson Mandela.

Afrički lideri, među kojima kenijski predsednik Uhuru Kenijata i predsednik Južnoafričke Repubile Siril Ramafosa, takođe su izrazili saučešće.

Anan je rođen 1938. godine u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN u periodu od 1997. do 2006. godine.

Bio je i na poziciji specijalnog izaslanika UN za Siriju, navodi Si-En-En (CNN).

Anan je zajedno sa Ujedinjenim nacijama 2001. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, za njihov "rad ka bolje organizovanom i mirnijem svetu".

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.