Svet pred katastrofom?

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2012, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet pred katastrofom?

Teško je poverovati da su naši političari uopšte svesni onog što se zbiva u savremenom svetu. I katastrofe koja je zakucala na vrata i onih najbogatijih i najjačih. Ili, još preciznije rečeno - koliko smo daleko ili blizu neminovnim promenama koje moraju da se dogode u pregrupisavanju svetske ekonomije.
Kao i vojne moći u bliskoj budućnosti, zemalja poput Kine, Indije i još nekih, koje danas imaju veću kontrolu nad kapitalom od onih koji su upravo poverovale da su kroz globalizam >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ovladale svetom.
Upravo u danu kada je počeo novi samit svetskih ekonomista u Davosu, planetu je obletela tvrdnja da je kapitalizam u propadanju. Organizatori skupa traže da se raspravlja o društvenom uredjenju koje je zastarelo i u propadanju.
Osnivač i domaćin Davosa  Klaus Švab govori o novom načinu razmišljanja, ocenjujući da za 'kapitalizam u svom sadašnjem obliku nema mesta u svetu oko nas'!
Zastrašujuće i opominjuće. Za sve koji se sećaju kako ništa na svetu nije bilo večito i da su razne društvene epohe od prvobitne zajednice, preko robovlasništva,feudalizma i kapitalizma nastajale, trajale i nestajale.
Istina, kapitalizam se pokazao kao najžilaviji i najprlaigodljiviji. Upsut. uspeo je  i da nadživi, ili tačnije rečno - da se odupre prevremenom  nasrtaju prognozirane nove društvene epohe, zvanoj socijalizam!
Danas je na sceni sukob poverilaca i dužnika.
Kriza je dostigla fazu u kojoj dužnici neminovno vuku za sobom i one najrazvijenije. One, koji ne iz humanizma, već iz straha da će i sami upasti u ponor, traže načina kako da ograniče potrošnju dužnika i ogromnim kapitalom pokušavaju da spasu sebe, dajući  nove pozajmice dužnicima!
I s pravom MMF, upravo na dan otvaranja Samita u Dalasu, tvrdi da svetu preti kolaps.
Čini se više od toga. Nije slučajno rodjena ideja o globalizmu. Ideja o ovladavnju svetom i nametanju svojih praviila života, društvenog uredjenja, načina vrednovanja svega što postoji i pune poslušnosti onog slabijeg!
Strateški - SAD je pokušala da time postane i 'svetski žandarm', i emiter novih svetskih pravila života i mišljenja, i jedini sudija koji će odlučivati pod kojim će uslovima bilo koja zemlja da kreira svoje unutrašnje ekonomsko, društveno, religijsko i političko uredjenje. Čak je uspela da se iz mnogih novih ratnih i unutrašnjih sukoba formalno izvuče, ostavljajući Nemcima, Francuzima, Italijanima ili još nekima iz NATO grupacije da za njihov račun i u njihovo ime obavljaju 'prljave polsove' po severnoj Africi ili Bliskom istoku!
Ono što otvara oči prognozerima kuda se svet kreće, zapravo je novi odnos izmedju nekada najbogatijih i nastupajući novih bogatih zemalja.
Saudijski princ je upravo ovih dana jasno rekao: 'Nećemo dati gotovinu bez novih prava i uloge'.
MMF je svestan da novonastale sile, poput Kine, Indije, pa i Rusije i Brazila, jednostavno nisu spremne da udju u veće obaveze pomoći, ako ne dobiju uticajnije mesto u Grupi 20.
A to otvara pitanje - neće li doći do stravičnog sukoba pre nego što se nove ekonomske sile i vojno ne izravnaju sa starim. Blizu je pameti da niko ne ispušta stečeno, kao što i niko ko oseća sopstvenu rastuću moć neće da se zadrži na nižoj poziciji nego što smatra da mu pripada.
Kapitalizam je očigledno u propadanju. Umni ljudi traže da se drugačije razmišlja o postojećim svetskim odnosima. O drugačijem svetu.
Istorija ne potvrdjuje nadu da u takvim sudbonosnim trenucima razum nadvladava silu, i ma koliko su svi svesni da je svet na ivici katastrofe ako neko makar zapreti svojim nuklearnim arsenalom, uvek postoji šansa da neko izgubi živce ili razum.
Otuda je za naše političare i veliko iskušenje u kojoj meri je moguće opstati, ako se bavimo samima sobom i ne tragamo  za kutak u tom novom rasporedu snaga i drugačijem svetu koji je neminovan, već se  prepustimo stihiji i čekamo da se ostvari Lenjinovo proročanstvo da je Imperijalizam poslednji stadijum kapitalizma!
Lični stav: Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.