Svet gladuje, a polovina hrane ide u đubre

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2013, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet gladuje, a polovina hrane ide u đubre

Novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji govori da skoro polovina hrane u svetu, odnosno dve milijarde tona, završi u smeću.

Foto: Ilustracija  

Institut za mehaničko inžinjerstvo objavio je da je uzrok tome slabo skladištenje hrane, stroga prodaja do datuma važenja, slaba ponuda i probirljivost potrošača.

 

Studija je otkrila i da 30% povrća u Velikoj Britaniji niko ne ubere, spremi za prodaju zbog njegovog fizičkog izgleda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Predstavnici Instituta iskazali su veliku zabrinutost zbog nivoa rasipanja hrane i resursa za njenu proizvodnju.

 

U studiji se tvrdi da između 30 i 50% od četiri milijarde tona hrane proizvedene širom sveta bude bačeno. To ukazuje da polovina hrane u Evropi i SAD-u završi u smeću.

 

"Ovo je uznemiravajući podatak jer bi sva ta hrana mogla biti korišćena za prehranu populacije, pogotovo danas kada vlada velika glad. Takođe, bespotrebno je rasipanje zemljišnih, vodnih i energetskih resursa koji se koriste za proizvodnju, uzgoj i distribuciju hrane."

 

Studija je utvrdila i kako se 550 milijardi kubnih metara vode potroši na uzgoj useva koji nikada ne budu pojedeni.

 

Ujedinjene nacije predviđaju da će do 2075. godine na svetu biti tri milijarde više ljudi koje treba nahraniti, pošto će populacija Zemlje tada biti 9,5 milijardi osoba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.