Svet bruji o govoru Si Đinpinga: Kineska vojska mora postati čelični zid

Izvor: B92, 13.Mar.2023, 22:26

Svet bruji o govoru Si Đinpinga: "Kineska vojska mora postati čelični zid"

Predsednik Kine Si Đinping (69) poručio je da kineska armija mora postati veliki čelični zid u svom vatrenom govoru.

Ovo je bio prvi Đinpingov govor nakon što je dobio treći uzastopni mandat na čelu države.

Si Đinping se obratio delegatima na zatvaranju 14. Svekineskog narodnog kongresa, vrhovnog zakonodavnog tela Kine.

On je istakao da je neophodna sveobuhvatna modernizacija nacionalne odbrane i armije.

"Moramo izgraditi narodnooslobodilačku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojsku da bude veliki čelični zid, koji će efikasno štititi nacionalni suverenitet, bezbednost i naše razvojne interese", rekao je Si Đinping pred 3.000 delegata.

On je dobio novi petogodišnji mandat, treći uzastopni, jednoglasno na glasanju u petak. Si Đinping je tako postao najdugovečniji vladar najmnogoljudnije zemlje na svetu još od osnivanja Narodne republike Kine 1949.

Na početku vatrenog govora u jeku napetosti sa Sjedinjenim Državama, predsednik je delegatima zahvalio na reizboru:

"Ovo je treći put da preuzimam uzvišenu poziciju predsednika. Poverenje ljudi mi je najveća pokretačka snaga da idem napred, ali i teška odgovornost na mojim plećima", rekao je Đinping.

Kao i u ranijim govorima, Si Đinping se držao nacionalističkog tona, navodeći teškoće koje je Kina pretrpela usled "maltretiranja stranih sila" i ističući kako je Komunistička partija uspela da "spreči nacionalno poniženje države":

"Kineski narod je postao gospodar svoje sudbine. Veliko podmlađivanje kineske nacije ušlo je u nepovratan istorijski proces", rekao je on i dodao da je suština podmlađivanja nacionalno ujedinjenje i ponovno ujedinjenje Tajvana s kontinentalnom Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.