Svet: U Brazilu još 33.413 novoobolelih, u Africi više od 35.000 preminulih, raste broj zaraženih u državama Njujork i Viskonsin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 07:32

Svet: U Brazilu još 33.413 novoobolelih, u Africi više od 35.000 preminulih, raste broj zaraženih u državama Njujork i Viskonsin

U Brazilu je u poslednjih 24 sata regisrovano 33.413 novih slučajeva, a preminula je 1.031 osoba.

U toj zemlji dosad je zaraženo 4.810.935 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Od početka pandemije preminule su 143.952 osobe.

Broj preminulih od korone u Africi prešao 35.500

U Africi je od korona virusa dosad preminulo 35.554 ljudi, a ukupno je zaraženo više od 1,47 miliona, saopštila je u sredu Svetska zdravstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacija.

U poslednjih 24 sata virus je potvrđen kod 4.332 osobe, a umrlo je 97 ljudi.

Dosad se oporavilo 1,2 miliona pacijenata, prenosi TASS.

I dalje je najveći broj zaraženih i preminulih u Južnoafričkoj Republici - 671.669 i 16.586, zatim sledi Egipat sa 103.079 zaraženih i skoro 6.000 mrtvih. U Nigeriji je registrovano 58.469 slučajeva i 1.111 preminulih.

U Meksiku više od 5.000 zaraženih za jedan dan

U Meksiku je do sada potvrđeno 743.000 slučajeva korona virusa, a samo za poslednja 24 sata registrovano je 5.053 novoobolelih.

Ukupno je preminulo 77.646 pacijenata, a od poslednjeg preseka život je u borbi s korona virusom izgubilo još 483 pacijenata, saopštio je glavni epidemiolog ministarstva zdravlja Hose Luis Alomia.

S druge strane, prenosi agencija TASS, u Meksiku se do sada oporavilo više od pola miliona ljudi.

U Indiji više od 86.000 zaraženih za poslednja 24 sata

U Indiji je za poslednja 24 sata registrovano 86.821 zaraženih, nakon što je zemlja ublažila niz restriktivnih mera kako bi se izborila sa ekonomskom krizom koja je pogodila zemlju zbog pandemije.

Ukupan broj obolelih u ovoj zemlji dostigao je 6,32 miliona, navodi agencija Rojters. Od poslednjeg preseka preminulo je još 1.181 obolelih.

Ukupno je preminulo skoro 99 hiljada ljudi od posledica infekcije korona virusom.

Od srede otvorene su škole i počeli su s radom bioskopi, a najavljeno je i otvaranje barova i restorana u nekim delovima zemlje.

Indija je prijavila najgori ekonomski pad u poslednjih nekoliko decenija za kvartal do juna, jer su mnoga preduzeća zatvorena zbog pandemije kovida-19 nakon što je u zemlji proglašen striktni karantin.

UAE: Novi dnevni rekord, 1.100 slučajeva

Ujedinjeni Arapski Emirati zabeležili su u sredu najveći dnevni broj slučajeva korona virusa od početka epidemije, odnosno 1.100 novih infekcija.

Broj slučajeva u ovoj državi Persijskog zaliva raste poslednja dva meseca, sa 164 koliko ih je bilo zabeleženo 3. avgusta. Za to su vlasti okrivile loše pridržavanje mera socijalnog udaljavanja, prenosi Rojters.

Ukupan broj zabeleženih slučajeva u UAE iznosi 94.190 infekcija i 419 smrtnih slučajeva.

U Indoneziji gotovo 300.000 zaraženih

Indonezija je danas prijavila 4.174 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 291.182, pokazuju zvanični podaci Ministarstva zdravlja.

Indonezija je saopštila da je preminulo još 116 osoba.

Prema podacima ministarstva, od početka pandemiije u Indoneziji je od korona virusa preminulo 10.856 ljudi, prenosi Rojters.

SAD: Raste broj zaraženih u državama Njujork i Viskonsin

U državi Njujork u četvrtak je registrovan rast broja pozitivnih testova na koronavirusa u 20 "žarišta", dok porast obolelih beleže i države na srednjem zapadu predvođene Viskonsinom, gde će predsednik Donald Tramp tokom vikenda održati mitinge.

Broj novih slučajeva Kovida 19 porastao je u 27 od 50 američkih država u septembru, sa rastom od 11 odsto u Viskonsinu, koji se

suočava i sa zabrinjavajućim rastom broja obolelih sa težim simptomima, što bi moglo da dovede do preopterećenja bolnica.

"Kapaciteti naša hitne pomoći su nekoliko puta prošle nedelje bili puni, zbog čega su pacijenti morali da leže na krevetima u hodnicima. Tokom protekle nedelje, nije bilo slobodnih kreveta ni na intenzivnoj nezi", saopštila je kompanija "Belin health" koja upravlja bolnicom u gradu Grin Bej.

Doktor Rajan Vestergard, glavni medicinski zvaničnik Sekretarijata za zdravstvo Viskonsina, rekao je da je zaraza počela prvobitno da se širi među mladima, a zatim i u celoj zajednici, prenosi Rojters.

U Njujorku, koji je ranije ove godine bio teško pogođen pandemijom, zvaničnici su saopštili da su zabrinuti zbog širenja zaraze u 20 područja širom te države, gde je prosečna stopa pozitivnih testova porasla na 6,5 odsto, sa 5,5 dan ranije.

Guverner Endrju Kuomo pozvao je građane da preuzmu novu mobilnu aplikaciju za dobrovoljno praćenje kontakata sa zaraženima. Aplikacija upozorava korisnike ako su nedavno bili blizu neke osobe koja je kasnije testirana pozitivno na koronavirus.

Guverner Njujorka apelovao je na lokalne vlasti da obezbede sprovođenje mera i poručio da bi trebalo novčano kazniti one koji ne nose maske.

U Viskonsinu, zdravstveni zvaničnici pozivaju stanovnike da ne izlaze napolje i da izbegavaju velika okupljanja, dok se Tramp priprema da održi dva mitinga u toj saveznoj državi.

Prema analizi Rojtersa, u Viskonsinu raste broj slučajeva, hospitalizacija, pozitivnih testova i žrtava.

Prošle nedelje, 19 odsto testova na Kovid 19 bilo je pozitivno, a taj procenat je rastao pet nedelja za redom, nakon što je krajem avgusta bio osam odsto.

Hospitalizovano je 683 obolelih, najviše od izbijanja pandemije.

Broj obolelih u četvrtak je porastao za 3.000, što je najveći dnevni rast, dok je preminula 21 osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.