Svet: Kina odbila plan SZO o novoj studiji o poreklu kovida, Izrael pooštrava mere zbog povećanja broja zaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2021, 08:54

Svet: Kina odbila plan SZO o novoj studiji o poreklu kovida, Izrael pooštrava mere zbog povećanja broja zaraženih

Kina ne može prihvatiti plan Svetske zdravstvene organizacije za sprovođenje druge faze studije o poreklu kovida-19, izjavio je danas visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Ceng Jisin, potpredsednik kineske Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je da je šokiran planom, a posebno teorijom da je virus mogao procuriti iz kineske laboratorije, prenosi agencija AP.

Odbacio je takvu teoriju kao glasinu koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i naukom.

“Nemoguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da prihvatimo takav plan za istraživanje porekla“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Potraga za poreklom virusa je, kako ocenjuje AP, postala diplomatsko pitanje koje je pogoršalo odnose Kine sa SAD i mnogim američkim saveznicima.

SAD i još neke zemlje tvrde da Kina nije bila transparentna u pogledu onoga što se dogodilo u prvim danima pandemije, dok, s druge strane, Kina optužuje kritičare za politizaciju pitanja koje, kako tvrdi, treba prepustiti naučnicima.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja virusa iz jedne laboratorije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je bolest prvi put otkrivena krajem 2019. godine.

Ceng je rekao da se u laboratoriji u Vuhanu ne nalazi virus koji direktno može zaraziti ljude, i podsetio je da je tim međunarodnih stručnjaka, koje je koordinisao SZO, i koji su posetili laboratoriju ranije ove godine, zaključio da je curenje virusa iz laboratorija vrlo malo verovatno.

Peking: Potpuno vakcinisano više od 90 odsto stanovnika

Glavni grad Kine u celosti je vakcinisao gotovo 91 posto odraslih građana protiv kovida-19, pokazali su danas podaci gradskih vlasti, dok zemlja nastoji da vakciniše celu naciju.

Oko 17.7 miliona osoba ili 90,8 posto odraslih stanovnika Pekinga vakcinisano je do 21. jula, saopštile su gradske vlasti putem društvenih medija.

To je otprilike 80,8 posto od ukupne populacije toga grada koji broji 21.9 miliona stanovnika, preneo je Rojters.

Ostvaren je značajan napredak kada je reč o vakcinaciji odraslih osoba i u drugim velikim kineskim gradovima. Stope vakcinisanosti u Šangaju i Vuhanu prelaze 80 i 77 posto, navele su lokalne vlasti.

Kina je objavila da je do 21. jula upotrebila 1,49 milijardi doza vakcina, ali nisu navedeni podaci na nivou nacije o tome koliko je osoba u potpunosti vakcinisano.

Kina očekuje da će do kraja godine vakcinisati barem 70 posto ciljanih grupa.

Tok vakcinacije u Kini usporio je u proseku na 11.8 miliona doza dnevno u julu, dok je u junu ta brojka iznosila 20 miliona.

Stopa vakcinisanosti u nekim provincijama u zaostatku je u odnosu na stopu u velikim gradovima.

Severna provincija Šansi ima 46,7 odsto odraslih sa primljene dve doze do 20. jula, a istočna provincija Džeđijang do 19. jula je vakcinisala 49,8 posto odraslih osoba.

Izrael pooštrava mere zbog povećanja broja zaraženih

Izrael je danas objavio planove da će dozvoliti samo ljudima koji se smatraju imunim na kovid-19 ili su nedavno imali negativan test da uđu u neke javne prostore kao što su restorani, teretane i sinagoge, nakon ponovnog porasta broja zaraženih od korona virusa.

Izraelska vlada je ukinula većinu ograničenja nakon brze vakcinacije posle koja je smanjen broj zaraženih i umrlih, preneo je Rojters.

Ublažavanje ograničenja podrazumevalo je odustajanje od programa "Zelena propusnica" koji je omogućavao ulazak u neke javne prostore samo ljudima koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovid-19.

Ali pojedine mere su već vraćene, uključujući nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i strožije zahteve za ulazak turista zbog brzog širenja zaraznije delta verzije korona virusa.

Vezano za dalje pooštravanje mera, kabinet premijera Naftalija Beneta rekao je da će program Zelena propusnica ponovo biti na snazi od 29. jula, po odobrenju vlade.

"(Zelena propusnica) će se primenjivati kod kulturnih i sportskih događaja, u teretanama, restoranima, na konferencijama, prilikom posete turističkima atrakcijama i verskim objektima", navedeno je iz Benetove kancelarije nakon sastanka vezanog za situaciju sa korona virusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"REKLI SMO NE" Kina odbila plan SZO o novoj studiji o poreklu kovida

Izvor: Blic, 22.Jul.2021

Kina ne može da prihvati plan Svetske zdravstvene organizacije za sprovođenje druge faze studije o poreklu kovida-19, izjavio je danas visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.