Svesni smo naše pozicije

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svesni smo naše pozicije

Držimo se našeg Ustava i suvereniteta, ali znamo realno stanje i spremni smo za razgovore o svemu, kaže za "Vesti" Borko Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima.

Mi ne možemo sa Kosovom potpisivati sporazume jer bi to značilo priznanje takozvane nezavisnosti, kaže Stefanović. Ono što se Beograd dogovori s Prištinom biće sprovedeno odlukama dve vlade, a garant je EU.

U Albaniji počinje štampanje novih kosovskih pasoša, sigurno će biti pritisaka i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da ih Beograd prizna?

- Takozvani kosovski pasoš ne može nikada biti u upotrebi na teritoriji Republike Srbije.

Da li Tadićeve i Dačićeve izjave o velikoj Albaniji, odnosno o podeli Kosova, dovode u pitanje pregovarački proces?

KPS je nedavno preuzela čuvanje granice s Makedonijom, uskoro će i sa Crnom Gorom, da li je sledeći administrativni prelaz sa Srbijom?

- Ne. Nikada nije bilo priče o tome. Da bi se to rešilo, mora da postoji dogovor Beograda i Prištine, i sa Srbima koji žive na severu KiM.

- Predsednik Tadić je rekao da je priča o velikoj Albaniji realnost, da se neki krugovi za to zalažu i da bi o tome mogli da razgovaramo kao o jednoj od tema na završetku procesa rešavanja pitanja KiM. To ne znači da mi odobravamo taj projekat, već da niko ne može da opovrgne da ta intencija i politika postoji. Mi ostajemo na istim pozicijama, naš Ustav i skupštinska rezolucija su jasni. Držimo se našeg suvereniteta, ali smo svesni realnosti i spremni da pričamo o svim temama.

I o statusu?

- Kad rešimo probleme koji se odnose na potrebe stanovništva, biće prostora i za dublja i temeljnija pitanja, od severa Kosova, kao najvažnijeg, do položaja Srba južno od Ibra, statusa naših manastira... To će omogućiti da u potpunosti rešimo kosovski problem, ako bude bilo želje u Prištini i sluha u međunarodnoj zajednici.

Ono o čemu se budete dogovorili s Prištinom neće biti potpisano, ko će onda garantovati da će biti realizovano?

- Evropska unija će biti garant dogovora i implementacije. Ono što se dogovorimo biće sprovedeno odlukama dve vlade. Mi ne možemo s Kosovom potpisati sporazume jer bi to bilo i de fakto i de jure priznanje takozvane nezavisnosti. Mi smo od početka tražili da Priština nema pravo da narušava naše viđenje statusa Kosova, niti mi nameravano da menjamo njihovo, iako znamo da nisu u pravu.

Da li će Srbija priznati carinski pečat Prištine?

- Pečat kojim Priština overava svoju carinsku komunikaciju je prihvaćen od svih 27 država članica EU, uključujući i onih pet koje nisu priznale nezavisnost. Mi ni na koji način ne možemo prihvatiti da prateća dokumentacija koja ide uz carinsku bude dokumentacija tzv. države Kosovo. Sve ostalo je stvar dogovora. Siguran sam da Priština ne može da jednostrano dovede u pitanje CEFTA sporazum jer je član CEFTA sporazuma Unmik Kosovo.

Kad očekujete prve rezultate pregovora?

- Ako uklonimo neke prepreke, nadam se da će vrlo brzo biti dogovoreno sve o slobodi kretanja, katastru i matičnim evidencijama, a pitanja energetike i telekomunikacija očekujem da rešimo do septembra.

Šta ćete preduzeti povodom hapšenja Srba koji odbijaju da plaćaju carinu Kosovu, danima se na severu protestuje zbog toga?

- Srbi na KiM imaju puno razloga da protestuju jer je stanje u kome žive veoma neregulisano i stalno su pod pritiscima. Zahtevamo da se reše ovi problemi. Konkretno pitanje je zapravo za Euleks.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Svesni smo naše pozicije

Izvor: TvojPortal.com, 24.Jun.2011

/vesti online/ Držimo se našeg Ustava i suvereniteta, ali znamo realno stanje i spremni smo za razgovore o svemu, kaže za "Vesti" Borko Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima.. . Borko Stefanović, šef tima za pregovore sa Prištinom. . Mi ne možemo sa Kosovom potpisivati sporazume jer...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.