Svemirski naučnik zbog špijunaže osuđen na 13 godina

Izvor: S media, 21.Mar.2012, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemirski naučnik zbog špijunaže osuđen na 13 godina

Bivši svemirski naučnik vlade Sjedinjenih Američkih Država Stjuart Nozet osuđen je danas na 13 godina zatvora jer je priznao da je pokušao da proda svemirske i odbrambene tajne Izraelu.

Nozet se u federalnom sudu pojavio u zatvorskom odelu, navodeći da sada "plaća za fatalni nedostatak rasuđivanja".

Krao u Zabranjenom gradu i dobio 13 godina robije

Džordž Kluni pušten iz zatvora (VIDEO)

Bivši guverner Ilinoja stigao u zatvor u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Denveru (VIDEO)

"Prihvatam punu odgovornost", rekao je Nozet američkom okružnom sudiji Polu Fridmanu.

Tužioci i Nozetovi branioci nagodili su se oko 13-godišnje zatvorske kazne, a ona će biti umanjena za dve godine koje je Nozet već proveo u pritvoru.

Nozet je decenijama imao pristup visoko poverljivim dokumentima vlade dok je radio na naučnim i svemirskim NASA projektima , Ministarstva za energetiku i u Nacionalnom svemirskom savetu u vreme administracije predsednika Džordža Buša.

On se izjasnio krivim za pokušaj špijunaže, priznajući da je pokušao da pribavi Izraelu visoko poverljive informacije o satelitima, sistemima za rano upozoravanje, metodama za odgovor na masovne napade i obaveštajne podatke koji se tiču komunikacije i odbrambene strategije.

Tužioci su u sudnici pustili video snimak u kome Nozet tajnom agentu Federalnog istražnog biroa, koji je glumio izraelskog špijuna, kaže da je "prešao Rubikon", odnosno prošao tačku kada više ne može da se vrati.

On, takođe, na snimku navodi da će Izraelu naplatiti "najviše jedan odsto" za informaciju o nenavedenom programu za koji je tvrdio da će američku vladu koštati 200 miliona dolara.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.