Izvor: Piplmetar.rs, 20.Mar.2024, 08:30

Svemirska špijunaža tipa Golden Eye – Starshield sateliti za SAD u režiji Ilona Maska

Nacionalna izviđačka agencija Ministarstva odbrane SAD (NRO) angažovala je navodno kompaniju Ilona Maska SpaceX da izgradi mrežu Starshield satelita, koji treba da čini sistem od preko stotinu špijunskih satelita za kretanje u niskoj orbiti. Ova mreža treba da funkcioniše kao roj i tako omogući praćenje meta na Zemlji, što doslovno postaje svemirska špijunaža.
Novinska agencija Reuters prenoseći ovu vest poziva se na pet izvora upoznatih sa ovim programom, a njen izveštaj nadovezuje se na prethodne medijske navode koje je preneo Wall Street Journal. Oni su prethodno otkrili da je SpaceX potpisao ugovor od 1,8 milijardi dolara sa neimenovanom agencijom SAD još 2021. godine. 
Mreža satelita nazvana Starshield, biće...

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.