Svemirska istraživanja: Raketa Staršip uspešno sletela posle četiri probna lansiranja

Izvor: B92, 06.Maj.2021, 13:16

Svemirska istraživanja: Raketa Staršip uspešno sletela posle četiri probna lansiranja

Tokom prethodna četiri testa, letelice su nailazile na probleme usled manevra prizemljivanja prilikom čega su bivale uništene.

Korak po korak, kompanija SpejsIks (SpaceX) napreduje u izgradnji nove rakete Staršip.

Najnoviji prototip letelice pod rednim brojem 15 (SN15) uspešno je završio probno uzletanje do velike visine, da bi zatim uspešno i sleteo.

Tokom prethodna četiri testa, letelice su nailazile na probleme usled manevra prizemljavanja prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega su bivale uništene.

Međutim, prototip broj 15 je bez poteškoća, mirno i kontrolisano sleteo u SpejsIksov centar za istraživanje i razvoj u Teksasu.

Mali plamen izbio je na bazi letelice prilikom sletanja, ali je ubrzo bio ugašen.

Jučerašnji test protekao je umnogome kao i prethodna probna lansiranja.

Letelica bez posade uzletela je iz Boka Ćika centra i uzdizala se vertikalno snagom tri Reptor motora na metanski pogon.

Motori su se ugasili kada je Staršip dostigao željenu visinu od 10 kilometara kako bi raketa došla u horizontalni položaj i pripremila se za povratak na tlo.

Ovaj način sletanja, kontrolisanog pomoću krila na obe strane letelice, trebalo je da demonstrira način na koji će se Staršip vraćati u Zemljinu atmosferu iz orbite, smanjujući brzinu okretanjem veće površine rakete ka tlu.

Staršip se neposredno pre sletanja vraća u položaj kao prilikom poletanja.

Prototipovi pod rednim brojevima 8, 9, 10 i 11 nisu uspeli da do kraja izvedu ovaj proces i bivali su uništeni prilikom sletanja ili neposredno pre i posle tog momenta.

SN15 se savršeno zarotirao i mekano se prizemljio koristeći nožice za sletanje.

SpejsIks ima još prototipova koji su u različitim fazama razvoja. Kako inžinjeri stiču nova znanja o izgradnji i upravljanju letelicama, kompanija unapređuje dizajn i pravi druge izmene na njima.

Planirano je da konačna verzija Staršipa uzleti sa raketnog lansera Super Hevi.

Raketa će sadržati 28 Reptor motora koji će proizvoditi snagu potiska veću od 70 meganjutna - gotovo duplo veću u poređenju sa raketom Apolo Saturn 5 kojom se letelo na mesec.

Pogledajte video o sovjetskom astronautu Juriju Gagarinu

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svemirska istraživanja: Raketa Staršip uspešno sletela posle četiri probna lansiranja

Izvor: Radio 021, 06.Maj.2021

Tokom prethodna četiri testa, letelice su nailazile na probleme usled manevra prizemljivanja prilikom čega su bivale uništene...Korak po korak, kompanija SpejsIks (SpaceX) napreduje u izgradnji nove rakete Staršip...Najnoviji prototip letelice pod rednim brojem 15 (SN15) uspešno je završio probno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.