Svemir, Mars i Bosna i Hercegovina: Kako izgleda život u Jezeru - na Zemlji

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 09:44

Svemir, Mars i Bosna i Hercegovina: Kako izgleda život u Jezeru - na Zemlji

Šta za meštane Jezera znači to što je krater na Marsu dobio ime po mestu u kome žive i kako izgleda svakodnevica u ovom zabačenom bosanskom mestašcetu?

Kada je 18. februara rover Istrajnost dotakao tlo Marsa, meštani Jezera, mesta od manje od hiljadu i po stanovnika u Bosni i Hercegovini, zajedno su, uzbuđeni, pratili prenos sletanja.

Samo nekoliko meseci ranije, kada je načelnica opštine Snežana Ružičić prvi put čula da je krater na Marsu dobio naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po opštini na čijem je čelu, pomislila je da se radi o lažnoj vesti.

Međutim, nije bilo tako.

U februaru 2021, za Jezero u Bosni i Hercegovini čuo je ceo svet - stranci su lomili jezike pokušavajući da izgovore reč Jezero - sada i ime kratera na Marsu za koji se veruje da možda čuva tajne života koji je postojao na Marsu pre više milijardi godina.

Veza između Marsa i opštine Jezero počela je još 2007. odlukom Međunarodne astronomske unije (MAU) da krater širok 45 kilometara u okviru Isidis Planicije, velikog basena severno od ekvatora na Marsu, imenuje po bosanskom mestu Jezero.

Jezero je odabrano zbog sličnih geoloških karakteristika.

Iako su na početku bili skeptični, meštani Jezera sada sa uzbuđenjem prate dalje korake Istrajnosti i nadaju se da će im Mars dovesti i turiste.

Pripremili: Petra Živić i Delimir Babić

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.