Švedsko tužilaštvo: Državni akter najverovatniji krivac za eksplozije na Severnom toku

Izvor: Beta, 06.Apr.2023, 17:44

Švedsko tužilaštvo: Državni akter najverovatniji krivac za eksplozije na Severnom toku

Švedsko tužilaštvo je danas objavilo da je "državni akter" najverovatniji krivac za prošlogodišnje eksplozije na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru, koje se smatraju sabotažom.Tužilaštvo je, međutim, upozorilo da identitet počinioca još nije poznat i da će biti teško utvrditi ga, s obzirom na okolnosti.Švedske vlasti navode da žele da utvrde da li su eksplozije pripremane na teritoriji Švedske i da je istraga tužilaštva fokusirana na ispitivanje da li su tim činom bili ugroženi interesi ili bezbednost te zemlje.Nemački novinari koji se bave tim slučajem prošlog meseca su citirali reči neimenovanih zvaničnika da su pet muškaraca i žena koristili jahtu koju je ukrajinska kompanija u Poljskoj iznajmila radi izvođenja napada. Ukrajinska vlada je negirala da je umešana u taj slučaj.Na gasovodima Severni tok 1 i 2, koji vode od Rusije do Nemačke kroz Baltičko more, otkrivena su četiri curenja gasa 26. i 27. septembra prošle godine.Dva curenja su bila u švedskoj ekonomskoj zoni, severoistočno od danskog ostrva Bornholm, a dva u danskoj ekonomskoj zoni, jugoistočno od Bornholma. I švedska i danska seizmička merenja pokazala su da su se eksplozije dogodile nekoliko sati pre nego što su otkrivena curenja gasa.Istražitelji u Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama odmah su posumnjali da su ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Švedsko tužilaštvo: Državni akter najverovatniji krivac za eksplozije na Severnom toku

Izvor: Danas, 06.Apr.2023

Švedsko tužilaštvo je danas objavilo da je "državni akter" najverovatniji krivac za prošlogodišnje eksplozije na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru, koje se smatraju sabotažom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.